Kleio Klasseprijs 2017

 

Kleio Klasseprijs 2017

Welk boek is het best bruikbaar voor in de klas ?

Door het lezen van welk boek worden uw lessen nog beter ?

Door middel van welk boek kunt u de leerlingen nog meer boeien ?

De Kleio-redactie heeft ook dit jaar vier boeken voor u geselecteerd. Tijdens het VGN-congres in maart wordt traditiegetrouw de winnaar bekendgemaakt. De winnaar ontvangt een geldbedrag en een oorkonde. Tot 9 maart kunt u uw stem uitbrengen via het onderstaande venster. 

Vorige winnaars waren :

2015 Annemiek Houben – Vieze liedjes uit de 17de en 18de eeuw

2016 Aant-Jelle Soepboer & Richard Zuiderveld – Vet Oud !

Genomineerd voor de Kleio Klasseprijs 2017 zijn :

 

 1. Paul van der Heijden – Grens van het Romeinse Rijk (de limes in Gelderland) (Matrijs)

Regionale geschiedenis? In het geheel niet! Met behulp van prachtige afbeeldingen en duidelijke uitleg wordt het verhaal geschetst van de Romeinse invloed in ons land.

 1. Bram de Graaf – Spion van Oranje. Het oorlogsverhaal van Engelandvaarder Bram Grisnigt (Ambo|Anthos)

Spectaculair levensverhaal van de 18-jarige Bram Grisnigt die vele ontberingen leed. Het boek leest als een ouderwets jongensboek, vlot geschreven en boeiend tot de laatste bladzijde. Prima boek om stukken uit voor te lezen of leerlingen mee te geven.

 1. Ewald van Vught – Roofstaat. Wat iedere Nederlander moet weten (Nijgh en Van Ditmar / Singel Uitgeverij)

In de afgelopen eeuwen heeft Nederlanders nogal wat zwarte bladzijden in de geschiedenis geschreven. Tijd om uw leerlingen te informeren over ons niet zo roemrijk verleden.

 1. Carolijn Visser – Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao (AtlasContact)

Bijzonder verhaal van een joodse vrouw die tijdens het bewind van Mao aan den lijve ondervindt wat het is om een buitenstaander in China te zijn.

U kunt hieronder stemmen!

 Edit 23-12-2017: De stemming van de Kleio-klasseprijs 2016 wordt vanaf nu verwerkt door Opinionstage. De resultaten van de vorige plug-in zijn bewaard en tellen gewoon mee. 

 

 


Bart_den_uyl

Reacties

 1. Bram Grisnigt Zegt: december 19, 2016 at 10:09 pm

  Veel jongeren vieren op 5 mei uitbundig bevrijdingsfeest maar weten niet waarom. Hier ligt een grote taak voor de docenten geschiedenis. Leer de jongeren over het recente verleden, wandel met ze over de erevelden
  waar honderden jonge mannen liggen die voor hun vrijheid sneuvelden. Lees de namen en leeftijden op de grafstenen. De echte helden liggen daar onder de grond. Laat het op de jongeren indringen, dan pas weten zij waarom zij het bevrijdingsfeest vieren.

 2. Anneke Bustraan Zegt: december 20, 2016 at 2:15 pm

  Dit is een heel bijzonder;pakkend en indrukwekkend boek, die je in 1 keer uitleest. En waar ik weer geconfronteerd raakte met wat 18 jarige mannen in de tweede wereldoorlog mee konden maken.

 3. Edmond Letteboer Zegt: december 22, 2016 at 7:49 am

  Een mooi boek dat laat zien hoe een onverschrokken jongen vlucht uit Nederland en zich aansluit bij de inlichtingendienst in Engeland om vervolgens geparachuteerd te worden in bezet gebied om inlichtingen naar Londen te seinen. Nadat hij is opgepakt weet hij te overleven in de concentratiekampen. Een bijzonder en aangrijpend boek dat zeker ook de jeugd zal aanspreken.

 4. Marlies en Nico Hooyschuur Zegt: december 22, 2016 at 4:34 pm

  We hebben het boek beiden in een keer uitgelezen. Het heeft ons geraakt en we werden geboeid door het verhaal. Vanuit onze onderwijsachtergrond zijn we met name enthousiast, omdat het verhaal van Bram Grisnigt een persoonlijk verhaal is van een 18-jarige jongen die tijdens WO II zijn leven heeft geriskeerd voor onze vrijheid. We bevelen het de 18-jarigen van onze tijd van harte aan om dit boek te lezen. Het zal een bijdrage leveren aan het besef dat onze vrijheid kostbaar is. We hopen dat veel scholen het boek zullen aanschaffen en er (b.v. in thematisch onderwijs) aandacht aan zullen besteden.

 5. Leny Zillig Zegt: december 25, 2016 at 1:50 pm

  Wat is dit een indrukwekkend en bijzonder boek. ik heb het ook in een weekend uitgelezen.Ik was er na het lezen stil van.
  Dit boek is zo ontzettend leerzaam. Dat een 18 jarige jongen zoveel voor zijn vaderland over heeft. En dan ook die concentratiekampen heeft overleeft. Dit boek zal ik zeker aanbevelen bij het voortgezet onderwijs.

 6. Wat leuk dat ‘Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Gelderland’ is genomineerd voor de Kleio Klasseprijs 2017. Voor wie iets meer over het boek wil weten voor hij/zij een stem uitbrengt staat er een mooie uitgebreide recensie met samenvatting op: http://www.historien.nl/grens-romeinse-rijk/

 7. Peter Willemsen Zegt: januari 6, 2017 at 8:57 pm

  Het verhaal van meneer Grisnigt maakte grote indruk op mij en deed me weer beseffen wat een extreme en levensbepalende situatie de tweede wereldoorlog was voor de mensen toen. Zijn verhaal is levendig en pakkend geschreven, afgewisseld met reflecties in de tegenwoordige tijd. De stijl van een jongensboek is gekozen om het verhaal toegankelijk te maken voor de jongere lezer. Dit was meneer Grisnigt’s voornaamste motivatie om mee te werken aan deze uitgave en het is de verdienste van meneer de Graaf dat het verhaal zo goed uit de verf is gekomen . Ik vind bovendien de toon heel passend omdat meneer Grisnigt zelf nog maar 18 was toen hij aan zijn avontuur begon en het boek zijn belevingswereld van die tijd raak weergeeft. Hierdoor vind ik dit een uitermate geschikt boek om te gebruiken in mijn geschiedenislessen.

 8. Verheugend dat ROOFSTAAT is genomineerd!
  Wel voor mij onbegrijpelijk slordig dat de naam van de auteur fout is gespeld!
  Ik kan het weten want die auteur ben ik…

 9. M.Abdel Meguid-Grisnigt Zegt: januari 11, 2017 at 2:38 pm

  Een geschiedenis waar je niet graag over praat.
  Maar voor Bram de Graaf ontvouwde het verleden
  zich en werd er als het ware een sluier opgelicht….
  Het was aan hem om dit verhaal zo op te schrijven,
  dat de jeugd van nu het zou lezen ter lering. En dat ging hem goed af, want hij schreef het als het ware voor zijn zoon, die net zo oud was als Bram Grisnigt, toen deze aan zijn oorlogsavontuur begon. Een avontuur, dat anders zou lopen, dan verwacht. Geen geromantiseerd verhaal, maar een verhaal, waarvan alle feiten gestaafd zijn. Een verhaal waar je stil van wordt.

 10. Een geschiedenis die mij na aan het hart ligt, geboren 1928, heb ik deze periode zeer bewust meegemaakt.
  De verschrikkingen van die jaren werden pas duidelijk na onze bevrijding. Sinds mijn pensionering heb ik mij gewild aan de publicatie van de vele boeken die over deze periode zijn geschreven.
  Dit boek is een bijzonder interessante aanvulling daarop. Heb mijn exemplaar al enkele malen uitgeleend.
  Bram heeft naar mijn mening het doel zijn ervaringen zonder opsmuk te brengen geheel en al bereikt. T.M.

 11. Ellen Jacobs Zegt: februari 13, 2017 at 5:54 pm

  ik zie niet precies waar ik moet stemmen, maar bij deze:
  Bram Grisnigt: spion van oranje
  Prachtig boek en zo echt!

 12. Spion van oranje is voor mij en vele Urker dorpsgenoten ,een bijzonder boek .
  Het boek stemt tot nadenken , over keuzes van toen en nu .
  Een boek waarbij je niet kan stoppen met lezen , en bewondering krijgt voor Bram Grisnigt welke nog achter zijn idealen staat en met moderne middelen communiceert .
  Maar absoluut niets van een heldenrol wil weten , ook hier kunnen we als mensen van leren.
  Het boek ga ik binnenkort al gebruiken , tbv lezing en expositie voor de jeugd en bevolking .

  Na het lezen dacht ik : Wat zouden wij doen ?

  Pieter Hoekstra stichting Urk in oorlogstijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *