Stem voor de Kleio Klasseprijs 2018!

Gewoontegetrouw selecteert de redactie van Kleio enkele historische werken die kans maken om gekozen te worden als best bruikbare boek voor in de klas. Welk boek is in 2017 uitgekomen waar u niet omheen kunt en wat iedereen eigenlijk gelezen zou moeten hebben? Met welk boek worden uw lessen (nog) interessanter en blijven de leerlingen geboeid luisteren? Het winnende boek wordt bekendgemaakt op het VGN-congres in maart 2018 en de schrijver ervan ontvangt een geldbedrag en een oorkonde. Breng uw stem uit! Stemmen kan tot 8 maart.

Homo Deus – Yuval Noah Harari
Na het geweldige Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid richt Harari zich dit keer op de toekomst. Hij mixt daarbij geschiedenis, filosofie en wetenschap.

De eeuw van de macht. Europa 1815-1914 – Richard J. Evans
In dit boek wordt beschreven hoe Europa baas over de wereld werd. In een zeer prettig leesbare stijl schetst Evans de erfenis van Napoleon tot de prijs van de kolonisatie en de sociale veranderingen op ons continent.

Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme – Ewoud Kieft
Ook de komende decennia zullen we les blijven geven over de opkomst van Hitler en de gevolgen van zijn expansionistische en antisemitische politiek. Hitlers boek (nog steeds verboden in Nederland) wordt door Kieft op een zeer leesbare wijze geanalyseerd en voorzien van deskundig en – voor docenten geschiedenis – zeer bruikbaar materiaal om leerlingen duidelijk te maken hoe Hitler tot zijn daden is gekomen.

München 1938 – Robert Harris
Aan de hand van twee vrienden (een Brit en een Duitser) neemt Harris ons mee naar de beruchte conferentie in de Führerbau. Het spannende boek maakt duidelijk wat voor persoon Chamberlain was en op welke wijze hij zijn hand overspeelde. U kunt het bekende fragment van Chamberlain wapperend met een papiertje: in dit boek wordt duidelijk gemaakt hoe Chamberlain tot zijn vreemde soloactie is gekomen. Een echte pageturner.

 

 


Bart den Uyl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *