Huib de Ruyterprijs 2008 voor Jan van Oudheusden

jan_van_oudheusdenSinds 1976 reikt de VGN de Huib de Ruyterprijs uit aan personen of instellingen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het bevorderen van de kwaliteit van het geschiedenisonderwijs. Op 15 november 2008 is de Prijs uitgereikt aan dr. Jan van Oudheusden.
Jan geeft sinds 1974 op creatieve wijze les aan het dr. Moller College in Waalwijk. Daarbij maakt hij gebruik van veel verschillende middelen: barnsteen, al dan niet nagemaakte munten, boeken, documentaires, zijn eigen verhalen uit Waalwijk en de rest van de wereld en films. Wat hem echt speciaal maakt is dat hij collega’s laat delen in z’n ervaringen. Talloos zijn de artikelen die hij schreef over de wijze waarop je bijvoorbeeld films inzet in je les, of hoe je je pta vormgeeft in bijvoorbeeld de nieuwe tweede fase. Niet om te vertellen hoe het moet, maar om te laten zien hoe het kan en daarmee collega’s op ideeën te brengen.

Een goede geschiedenisleraar is iemand die naast didactiek ook de geschiedenis goed beheerst. En dan niet één periode van één land, maar als geschiedenisdocent dien je generalist te zijn. Jan ondersteunt de geschiedenisdocenten hierin al jaren op een bijzonder effectieve manier door het schrijven van vele boekrecensies. Uit de zee van boeken is het goed kiezen met zijn mening als richtsnoer. Dat ligt aan een bijzondere combinatie van kwaliteiten waarover Jan beschikt. Hij is van de literatuur op de hoogte als een wetenschapper, en kan deze beoordelen als een docent. In zijn recensies zie je dat terug door een goede inhoudelijke analyse van een boek, maar ook, en dat is extra bijzonder, een afgewogen oordeel over de bruikbaarheid van een boek voor een docent.

Jan schrijft ook zelf boeken, bijvoorbeeld in de serie Notendopjes. Boeken uit de serie De geschiedenis van …. in een Notendop zijn te omschrijven als ‘bijzonder handig voor een docent die snel alles wil weten van iets’. Ze zijn goed geschreven en inhoudelijke van een bijzondere kwaliteit. Jan werkt ook voor uitgeverij Thieme. Als schrijver van methodes, recent nog Feniks, en schrijver en eindredacteur van examenkaternen over bijvoorbeeld Ten Oorlog en Vietnam, legde hij de basis voor menig geschiedenisles in Nederland.

Gedurende 16 jaar was Jan verbonden aan ons vakblad Kleio. Eerst als redacteur, de laatste 10 jaar als hoofdredacteur. Vanaf het moment dat hij hoofdredacteur werd, nam het aantal artikelen over ontwikkelingen in het geschiedenisonderwijs en over lesgeven toe. Kleio groeide verder als vakblad met aandacht voor het onderwijs en aandacht voor de geschiedenis. Hij bewaarde het evenwicht tussen deze twee basisingrediënten succesvol. Na het vertrek van Tineke Bogaerts, die 25 jaar eindredactrice was, werkte hij de nieuwe redactie van Kleio effectief en met verve in. In 2007 stopte Jan als hoofdredacteur.

Gelukkig blijft Jan productief en publiceert hij nog steeds in Kleio. Voor de VGN staat vast dat Jan van Oudheusden zijn plaats op de lijst met winnaars van de Huib de Ruyterprijs meer dan verdiend heeft. De VGN feliciteert Jan dan ook van harte.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *