Studiereis naar Moldavie en Transnistrie

studiereisTot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 was Moldavië een van de welvarendste Sovjetrepublieken. Dat is sinds de onafhankelijkheid veranderd in het tegendeel. Moeizaam verloopt het proces van politieke en economische heroriëntatie.Moldavië is wat kleiner dan Nederland. Het heeft te kampen met een uittocht van de bevolking (25%), zodat het nu ongeveer drieenhalf miljoen inwoners telt. Daarvan woont een kwart in de hoofdstad Chisinau. Meteen bij de onafhankelijkheid in 1991 hebben twee gebieden separatistische bewegingen vertoond. Het zuidelijke Gagausië heeft zich tevreden gesteld met autonomie, het oostelijke Transnistrië heeft zich afgescheiden en onafhankelijk verklaard. Dit “staatje”, ter grootte van Overijssel, wordt alleen erkend door Rusland en spiegelt en laaft zich (gas, subsidies, pensioenen, etc.) in alle opzichten aan het land van Poetin. Het landschap van Moldavië – zwarte aarde – wordt voor 80% benut voor agrarische activiteiten. Vooral vanwege de wijn(bouw) is Moldavië beroemd. De rondreis zal de natuurlijke, culturele en historische schatten laten zien van steden, dorpen en platteland van Moldavië. Ook wordt een tweedaags bezoek gebracht aan Transnistrië. Ontmoetingen met docenten, leerlingen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, politici en een bezoek bij Moldaviërs thuis geven een extra dimensie aan deze reis. Bijzonder is het bijwonen op de nationale feestdag 9 mei van de festiviteiten ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Overwinning van de Grote Vaderlandse Oorlog. Kortom, een echte VGN-reis waarin veel te zien, te leren en te beleven is.

PROGRAMMA

Zaterdag 2 mei vliegen we met Austrian Airlines ’s morgens met een tussenstop in Wenen naar Chisinau, vanwaar we per bus naar Hotel Regency Jazz Dacia gebracht worden. In de namiddag wandelen we door het stadscentrum en zien we o.a. de hoofdboulevard Stefan cel Mare, de kathedraal, het parlementsgebouw en de avenue van de literaire klassieken. Een met Moldavische muziek omlijst welkomstdiner besluit deze dag.

Zondag 3 mei begint met een bezoek aan de bazaar en het UNIC winkelcentrum. Daarna rijden we naar Raciula/Palanca waar we het Hirjaucaklooster, de voormalige zomerresidentie van de kardinaal van Moldavië, bezoeken. Na de lunch is het klooster van Capriana, de residentie van de bisschop en de plaats van de een van de uitgebreidste bibliotheken van Moldavië, het reisdoel. Terug in Chisinau hebben we in de namiddag in het hotel een ontmoeting met een Moldavische politicus.

Maandag 4 mei start met een bezoek aan een middelbare school en een gesprek met een geschiedenisleraar. Vervolgens bezoeken we het Holocaust Memorial, de Joodse begraafplaats, de synagoge en de Joodse wijk. Ook hebben we een ontmoeting met leden van de Joodse gemeen-schap in het Joods Cultuurcentrum “Kedem”. Na de lunch gaan we naar de wijnkelders van Cricova inclusief een proeverij en een treintocht door de ondergrondse gewelven. Daarna rijden we naar de regio Orheiul Vechi, waar we het archeologisch openluchtmuseum bezoeken, een bijzonder grotklooster, de ruïnes van het fort van Geto Dacian. In Butuceni zien we het Museum van het traditionele leven van de 19e eeuwse Moldavische boeren. In drie groepen bezoeken we een gastvrije familie. We dineren in het pension in Butuceni waar we twee nachten verblijven.

Dinsdag 5 mei bezoeken we in een dagtocht het noordelijke deel van het land. In Tipova zien we het grootste orthodoxe grotklooster in Oost-Europa. Na de lunch rijden we naar Saharna, bekend om zijn Holy Trinity Monastery en de prachtige natuur met watervallen. Dineren en overnachten doen we in het pension in Butuceni.

Woensdag 6 mei vervolgen we onze rondreis in noordelijke richting. Eerst zien we “De Kaars van Dankbaarheid” die herinnert aan de vereniging van Bessarabië en Roemenië in 1918. In het klooster van Rudi maken we kennis met de nonnen en hun levenswijze. Na de lunch bezichtigen we de stad Soroca. We zien de middeleeuwse burcht, de Sovjetarchitectuur en het zigeunerdis- trict met zijn opzichtige stadspaleizen. We dineren en overnachten in Soroca.

Donderdag 7 mei vertrekken we vroeg naar Ribitna, waar we grens oversteken naar Transnistrië. Na de lunch in de hoofdstad Tiraspol bezoeken we de Brandy Factory Kvint. Gesterkt door de cognac beginnen we aan de stadstour door Tiraspol, met zijn monumenten van Lenin, Soevorov en Catharina II. We overnachten in Hotel Russia in Tiraspol.

Vrijdag 8 mei vertrekken we naar Bender, de plaats waar de Zweedse koning Karel XII in de Grote Noordse Oorlog (1701-1721) zijn toevlucht zocht. We bezoeken het Oorlogsmonument en het Benderfort. Op de terugweg naar Chisinau doen we de 15e eeuwse kerk in Causeni aan, met haar originele architectuur uit de tijd van het Tataarse juk. We lunchen op een wijngoed en proeven de lokale wijnen. Terug in Chisinau bezoeken we in de namiddag het Museum van de Schone Kunsten.

Zaterdag 9 mei is ter eigen invulling. Het is de feestdag waarop de 70e verjaardag van de Overwinning van de Grote Vaderlandse Oorlog wordt gevierd. Er zijn parades op diverse plekken in de stad. We lunchen in Moldavische stijl in een lokaal restaurant. De middag is ter vrije besteding. ’s Avonds bezoeken we (facultatief) een theatervoorstelling en is er het afscheidsdiner.

Zondag 10 mei begint met een bezoek aan het ooit door de beroemde schrijver Poesjkin bewoonde huis. Daarna gaan we naar het Nationaal Archeologisch en Historisch Museum. Om 13.00 uur is de transfer naar de luchthaven. Via Wenen zijn we om 19.15 uur terug op Schiphol.

REISSOM

De reissom bedraagt Euro 1579 per persoon (bij deelname van 21 personen). Niet VGN-leden betalen een toeslag van Euro 50 per persoon. De eenpersoonskamertoeslag is Euro 149.

Hierbij zijn alle (!) kosten inbegrepen, met uitzondering van persoonlijke uitgaven en een reis- en annuleringsverzekering (aanbevolen).

VOORBEHOUD

Onvoorziene prijsstijgingen van luchtvaarttarieven, belastingen, toeslagen, etc. Programmawijzigingen.

AANMELDING EN INLICHTINGEN

U kunt zich aanmelden bij Johan Raven, reisleider, telefoon 058-2574050, e-mail johanraven@hetnet.nl onder gelijktijdige overmaking van Euro 100 per persoon op rekening NL56INGB0000128701 te name van Penningmeester VGN te Stiens met vermelding van uw adresgegevens en “Reis Moldavië en Transnistrië”. Inschrijven is mogelijk tot 1 februari 2015, maar het aantal deelnemers is beperkt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *