Islam en geschiedenisonderwijs

Op 20 april organiseren de VGN en de Universiteit Leiden in samenwerking met het Rijksmuseum Oudheden in Leiden een conferentie voor docenten geschiedenis over het thema ‘De relevantie van de islam voor het geschiedenisonderwijs van vandaag’. In plenaire zittingen en in werkgroepen zullen onderwerpen als de geschiedenis van de islam, de positie van de vrouw, ontwikkelingen in het Midden-Oosten en radicalisering worden besproken. Leden van de VGN krijgen voorrang bij plaatsing.

De conferentie hoopt docenten geschiedenis meer inzicht te bieden in de achtergronden van de islam. Niet alleen de historische context en de samenhang met ontwikkelingen in het Midden-Oosten, maar ook de wisselwerking tussen de situatie in die regio en de positie van moslims in Europa komt uitgebreid aan bod in plenaire sessies en in de workshops. De conferentie is toegankelijk voor docenten VO, waarbij de leden van de VGN voorrang genieten.

Docentenconferentie op 20 april 2015, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden

 • 12:00-13:00 Lunch (optioneel)
 • 13:00-13:30 Ontvangst met koffie en thee
 • 13:30-13:40 Openingstoespraak Prof Dr. Maurits Berger over de achtergrond van deze conferentie en de betekenis van de Islam in de huidige tijd.
 • 13:40-14:10 Inleiding “Geschiedenis van de Islam”, spreker: Dr. Nico Kaptein
 • 14:10-15:40 Inleiding “Ontwikkelingen in het MO sinds WO II”, spreker: Prof. Dr. Petra Sijpesteijn
 • 15:40-16:00 Discussie-aanzet: Interactie tussen ontwikkelingen in het MO en moslims in het Westen, spreker: Maurits Berger
 • 16:00-16:30 Pauze en verspreiding over de werkgroepen
 • 16:30-17:30 Werkgroepen
  1. Radicalisering en de claim op religieuze argumenten
  2. Modernisering binnen de Islam
  3. De positie van de vrouw in de Islam
  4. De Islam in Nederland
 • 17.30-18.30 Afsluiting en borrel

Deze bijeenkomst is een samenwerking van Leiden Islam Outreach Program (LIOP), LEIDENGLOBAL, de VGN en het Rijksmuseum voor Oudheden.

Kosten incl. lunch 60 euro, zonder lunch: 47,50 euro.
Inschrijven per mail: liop@hum.leidenuniv.nl, u ontvangt dan informatie over de betaalwijze. Het volledige programma staat ook op de website van de Universiteit Leiden, waar ook online aanmelding mogelijk is. Deelnemers ontvangen desgewenst een nascholingscertificaat.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *