Studiereis VGN naar Azerbeidzjan van 29 april t/m 8 mei 2016

 

 

bakoe2

De VGN organiseert met Sophus Travel in de meivakantie van 2016 een tiendaagse studiereis naar Azerbeidzjan.

BESTEMMING.

Tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 was Azerbeidzjan een Sovjetrepubiek die dreef op en in de olie. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in datzelfde jaar diende een oud conflict zich opnieuw aan: dat om Nagorno-Karabach. Bij dit bloedige etnische conflict met buurland Armenië verloor het land de controle over eenzesde van zijn grondgebied, verloren 30.000 Azeri hun leven en werden een miljoen mensen tot vluchteling gemaakt. Voeg daarbij dat de staat verdeeld is over twee van elkaar (door Armenië) gescheiden gebieden en het is duidelijk dat de jongste geschiedenis dramatisch te noemen is.

Azerbeidzjan is ongeveer tweeënhalf maal zo groot als Nederland en heeft ruim 9 miljoen overwegend islamitische inwoners, waarvan 2 miljoen in de hoofdstad Bakoe.

Meer dan de helft van het landoppervlak van Azerbeidzjan bestaat uit bergketens (Kaukasus).

Het land heeft een stabiele economie mede omdat het één van de rijkste olie- en gasvoorraden ter wereld heeft.

In de rondreis ligt het zwaartepunt op de bruisende hoofdstad Bakoe dat historische schatten combineert met indrukwekkende hypermoderne architectuur. Maar ook het platteland en de bergstreken van de Kaukasus worden bezocht om hun natuur- en cultuurschoon. De brandhaard Nagorno-Karabach wordt zorgvuldig vermeden.

Ontmoetingen met docenten, leerlingen, vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, politici, journalisten en een bezoek bij Azeri thuis geven een extra dimensie aan deze reis.

Kortom, een echte VGN-reis waarin veel te zien, te leren, te beleven en te genieten valt.

 

PROGRAMMA.

Vrijdag 29 april vliegen we met Turkisch Airlines ’s middags met een tussenstop in Istanbul naar Bakoe (aankomst 01.50 uur).

Zaterdag 30 april  begint met een stadsrondrit door Bakoe met nadruk op de moderne architectuur: het Heydar Aliyev Cultureel Centrum, de Vlammentorens, de Crystal Hall, metrostations, etc. Na de lunch bezoeken we het huis van oliebaron Tagiyev (Historisch Museum) en het Nationaal Kunstmuseum. We zien (van buiten, want bewoonde) Musa Nagiyev (oliebaron).

Na het diner maken we een boottocht over de baai van Bakoe.

Zondag 1 mei maken we kennis met de monumentale ommuurde historische binnenstad. We zien de Maagdentoren, het 15e eeuwse paleis van de Shirvanshah dybastie, de Caravansaray, het middeleeuwse marktplein en bezoeken we het Miniatuur Boekmuseum. Na de lunch rijden we naar Gobustan waar we de moddervulkanen zien en in het Gobustan-reservaat de petrogliefen, rots-tekeningen en –woningen.

Maandag 2 mei brengen we eerst een bezoek aan een lokale middelbare school voor een gesprek met een geschiedenisdocent. Vervolgens rijden naar het Apsheron schiereiland en zien we de olie- en gasbronnen. We bezoeken de letterlijk brandende berg Yanardagh en de vuurtempel van Ateshgah. Ook het kasteel van Mardakan, onderdeel van het middeleeuwse fortificatiestelsel van het schiereiland wordt bezocht, evenals het Gala-etnografisch museum. Op de terugreis naar Bakoe bezoeken we de villa van de gebroeders Nobel.

Dinsdag 3 mei  verlaten we Bakoe en rijden noordwestwaarts richting het Kaukasische berglandschap. In Shamakha zien we de Vrijdagsmoskee, het 15e eeuwse Deri Baba Mausoleum en het Mausoleum van de Shirvanshah-dynastie. Na deze stad brengen we een bezoek aan het monumentale dorpje Lahidj en het nabijgelegen dorp Nidzh, woonplaats van de Udins, afstammelingen van  de Kaukasische Albaniërs. Hun kerk, een uniek architectonisch monument, bezoeken we. Via de ruïnes van Chukur Qabala rijden we naar Qabala, waar we een ontmoeting hebben met lokale families.

Woensdag 4 mei vertrekken we naar Sheki voor een bezichtiging van het beroemde paleis van de Sheki Khans (op de werelderfgoedlijst van UNESCO). Ook de plaatselijke moskee en het Sheki Historisch Museum worden bezocht. In het nabijgelegen dorp Kish zien we de stokoude Albanese kerk.

 

Donderdag 5 mei rijden we naar Gah waar we de overblijfselen van de Russische en de Georgisch Orthodoxe kerk bezichtigen. Vandaar gaan we naar het dorp Ilisu waar we traditionele huizen zien, evenals de overblijfselen van twee 16e eeuwse kasteeltorens, een 18e eeuwse moskee en een stenen brug. Vandaar keren we terug naar Bakoe.

 

Vrijdag 6 mei  brengen we een bezoek aan het Staats Tapijten Museum en het MUM-warenhuis. Daarna zien we het Museum van de Moderne Kunst. Later op de dag staat een ontmoeting met een journalist en een politicus op het programma.

 

Zaterdag 7 mei maken we een dagexcursie naar het gebied ten noorden van Bakoe. In Quba bezoeken we het Genocide-Museum. In het nabijgelegen Krasnoya Slabioda wonen 4000 Kaukasische joden; met een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap hebben we een gesprek. Afhankelijk van de weersomstandigheden rijden we naar het hoog- en afgelegen authentieke dorp Khinaliq, tot voor kort 9 maanden van het jaar onbereikbaar. Daarna keren we terug naar Bakoe.

 

Zondag 8 mei bezoeken we ’s morgens de Akhundov Bibliotheek. Daarna gaan we naar de luchthaven voor de retourvlucht naar Nederland. Vertrek om 14.35 uur; via Istanbul zijn we om 22.05 uur op Schiphol.

 

REISSOM.

 

De reissom bedraagt Euro 1759 per persoon (bij deelname van 21 personen). Niet VGN-leden betalen een toeslag van Euro 50 per persoon. De eenpersoonskamertoeslag is Euro 280.

Hierbij zijn alle (!) kosten inbegrepen, met uitzondering van persoonlijke uitgaven en een reis-

en annuleringsverzekering (aanbevolen).

 

VOORBEHOUD.

 

Onvoorziene prijsstijgingen van luchtvaarttarieven, belastingen, toeslagen, etc.

Programmawijzigingen.

 

AANMELDING EN INLICHTINGEN.

 

U kunt zich aanmelden bij Johan Raven, reisleider, telefoon 058-2574050, e-mail johanraven@hetnet.nl onder gelijktijdige overmaking van het inschrijfgeld van Euro 100 per persoon op rekening NL56INGB0000128701 ten name van Penningmeester VGN te Stiens

met vermelding van uw adresgegevens en “Reis Azerbeidzjan”.

Inschrijven is mogelijk tot 1 februari 2016, maar het aantal deelnemers is beperkt.

 

JGR

Leeuwarden, 29.09.15.

 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *