Boekpresentatie Belgische vluchtelingen

Op woensdagmiddag 2 maart vindt in de Oranjerie van Huis Doorn een presentatie plaats van het boek met bijbehorende dvd ‘Hoop op Toekomst; Belgische vluchtelingen in Nederland’. Dit boek en DVD sluit aan bij de tentoonstelling in het Museum ‘Nederland en WOI’, gelegen op het landgoed van Huis Doorn.

Tijdens de inval van de Duitse legers in augustus 1914 in België vluchtten bijna een miljoen Belgen naar het neutrale Nederland, een land dat toentertijd maar zes en half miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen geregeld worden.
Het boek gaat over de communicatie die de Belgen met elkaar in de diverse vluchtoorden voerden via de zogenaamde ‘kampkrantjes’. Deze krantjes werden door de bewoners van de vluchtoorden zelf geschreven, geredigeerd en uitgegeven.
Bij dit boek wordt een dvd meegeleverd, waaraan o.m. Wim Klinkert (hoogleraar aan de UvA en NLDA) en Martin Kraaijestein (SSEW-bestuurslid en oud-wetenschappelijk medewerker en docent aan de Erasmus Universiteit) hebben meegewerkt en van Belgische kant Michaël Amara van het Rijksarchief te Brussel en Piet Chielens en Annick Vandenbilcke van het ‘In Flanders Fields’ museum. De dvd laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien met uniek filmmateriaal afkomstig van het EYE-Filmmuseum.

Meer informatie is te vinden op de website van het SSEW 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *