Docentendag over immigratie

 

Burgerschap en immigratie zijn momenteel ontzettend actueel. Leerlingen gaan er over in gesprek met u en elkaar. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw leerlingen ook weten wat een immigrant meemaakt? Kom daarvoor naar de Docentendag die op 20 mei wordt georganiseerd door de Didactiekcommissie van de VGN.

Veel van ons zijn hier geboren en getogen en leven een makkelijk leven. Het spel Restart van het Openluchtmuseum is een ervaringsgame. Leerlingen ervaren hier hoe het is om in te burgeren in een land waar je de taal niet van spreekt en de cultuur je vreemd is. Ze leren wat de persoonlijke motieven zijn om te emigreren en hoe ingrijpend het is om alles achter te laten. De leerlingen kruipen in de huid van een emigrant en moeten een test voltooien die bepaalt of zij wel geschikt zijn als burger van ‘Anderland’.

De didactiekcommissie geeft u de mogelijkheid om het spel Restart zelf te ervaren. Tijdens onze Docentendag kunt u kennismaken met Restart en kunt u samen met uw collega’s inspiratie opdoen. Deze dag vindt plaats in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Samen met het Rijksmuseum zijn zij de schatbewaarder van de Canon van Nederland. Door middel van twee presentaties krijgt u een inkijkje in de interactieve tentoonstelling die in 2017 wordt geopend. Ook krijgt u informatie over de vernieuwde canon die in datzelfde jaar gepresenteerd zal worden.

De docentendag vindt plaats op vrijdag 20 mei in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.
De dag richt zich vooral op het thema burgerschap in de onderbouw vanaf vmbo-t. Deze dag is geschikt voor docenten van het vak geschiedenis, maatschappijleer en docenten in opleiding. Deelname kost 35 euro (37,50 voor niet-leden) en is inclusief lunch, museumbezoek en goodiebag.

Aanmelden: U kunt zich aanmelden via vgndidactiek@gmail.com.

Programma

10.30 – 10.50 uur: Ontvangst met koffie/thee en Arnhems Meisje in de Kasteelboerderij
10.50 – 11.00 uur: Openingswoord
11.00 – 12.00 uur: Presentatie door Hubert Slings van entoen.nu en presentatie door Maurits van Ravesteyn, hoofd afdeling educatie van het  Nederlands Openluchtmuseum
12.00 – 13.00 uur: Lunchbuffet in de Kasteelboerderij
13.00 – 13.15 uur: Wandelen naar de Westerstraat
13.15 – 13.30 uur: Presentatie Gitta Paans over het schoolproject Restart in de Westerstraat
13.30 – 15.00 uur: Kennismaken met het schoolproject Restart
15.00 – 15.30 uur: Evaluatie en delen van ervaringen in de Houtloods
15.30 – 17.00 uur: Mogelijkheid om het museum op eigen gelegenheid te bezoeken


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *