Fotografie in het Nationaal Archief

In het Nationaal Archief is tot en met 8 januari 2017 de tentoonstelling Onderweg, met de fotograaf op reis te zien. De opkomst van de reisfotografie – al snel na de uitvinding van de fotografie in 1839 – valt samen met de opkomende belangstelling en toenemende mogelijkheden om op reis te gaan. Nieuwe transportmiddelen (treinen, stoomschepen), betere verbindingen (kanalen die voor kortere routes zorgen) en toename van de welvaart maken de wereld beter bereikbaar.

Onbekende gebieden
In de fototentoonstelling ontdekt u door de ogen van vele fotografen onbekende gebieden, samenlevingen in verandering en fascinerende culturen van over de hele wereld. Uit de miljoenen foto’s die het Nationaal Archief bewaart, is een selectie gemaakt van 235 originele afdrukken van bekende en minder bekende fotografen uit de afgelopen 125 jaar.
De tentoonstelling toont foto’s van onder andere: Cas Oorthuys, Ed van der Elsken, Eddy Posthuma de Boer, Henri Cartier-Bresson, Herbert G. Ponting, Luc Timmers, Robert Capa en Willem van de Poll.

Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met workshops, rondleidingen en lezingen van Ruben Terlou, Adwin de Kluyver, Marcia van der Meer en Else Kramer. Kijk voor meer informatie op gahetna.nl/onderweg.

Fotobijschrift: Herbert G. Ponting, De Terra Nova gezien vanuit een ijsberg, 1911. Nationaal Archief


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *