Studiereis naar Thracië

De VGN organiseert met Sophus Travel in de meivakantie van 2017 een twaalfdaagse studiereis naar Thracië.

BESTEMMING
Thracië is het woongebied van de schriftloze Thraciërs.  De kern ervan ligt in het zuiden van Bulgarije, het noordoosten van Griekenland en Europees Turkije. Deze drie landen worden in deze reis bezocht. Over de Thraciërs is niet veel bekend. Naast de mededelingen die de Griekse historicus Herodotus (ca. 485-420 v. Chr.) verschaft over dit krijgszuchtige volk, zijn het vooral de materiële gegevens uit hun rijke  grafmonumenten die de laatste halve eeuw tot de verbeelding spreken. Tussen 500 en 350 v. Chr. bereikten de Thraciërs hun grootste bloei. Nadien raakte hun gebied in de invloedssfeer van de Grieken (Macedonische koningen), het Romeinse en het Byzantijnse rijk. De belangrijkste Romeinse handelsroute, de Via Egnatia, doorkruiste het gebied, waardoor steden als Plovdiv, Thessaloniki, Edirne en Constantinopel/Istanbul floreerden. Deze steden worden o.a. bezocht.
Het gebied was en is een smeltkroes van volkeren, tradities, religies en culturen. Bovendien is het rijkelijk begiftigd met een gevarieerde en prachtige natuur. Tijdens de reis maken we met al deze elementen kennis. Onze gids is de aimabele, ervaren en bovenal historisch onderlegde Engelsman, van Belgische komaf en wonende in Bulgarije, Julien van Dommelen. De reis kent een grote variatie van genietingen op velerlei gebied.

PROGRAMMA

Dag 1, zaterdag 22 april vliegen we van Amsterdam naar Thessaloniki. Als de tijd het toelaat, beginnen we met een eerste verkenning van de stad. Diner en overnachting in ons hotel. (D)

Dag 2, zondag 23 april  brengen we door in Thessaloniki. De gids vertelt over de invloed van de Via Egnatia op het geloof, de economie, de cultuur en manier van leven. We zien o.a. de Witte Toren, het Forum/Agora, de Rotonda, de boog van Galerius, het Aristotelesplein, de oude stadsmuren.

Het Joods museum wordt bezocht. In de middag is er tijd om eigen interesses te volgen; de gids heeft vele suggesties. Ook hebben we een ontmoeting met de Joodse gemeenschap. (O.L.D.)

Thema’s: migratie, integratie, nationale identiteit, taal, iconografie, het Romeinse rijk in  de 3e en 4e eeuw, het drama van de Griekse Joden.

Dag 3, maandag 24 april bezoeken we Vergina, Dion en de Olympus. Vergina is de begraafplaats van het oude Macedonische koninkrijk. In de jaren ´70 werden hier de  rijke graven van Philippus II (de vader van Alexander de Grote) en andere familieleden ontdekt.

De reis gaat verder naar Dion, de antieke heilige stad van de Macedoniërs die aan de voet van de 3.000 meter hoge Olympus ligt. Deze berg speelt in de Griekse mythologie een grote rol. In Dion, gewijd aan oppergod Zeus, bracht Alexander de Grote een offer aan de goden voordat hij aan zijn wereldberoemde veldtochten in het oosten begon. We picknicken in het archeologisch park. Aan het eind van de middag zijn we weer terug in Thessaloniki. ´s Avonds spreken we met een Griekse journalist over de oorzaken van de Griekse crisis en hoe de EU door de Grieken wordt ervaren; ook de migrantencrisis komt aan bod. (O.L.D.)

Thema’s: de evolutie van het Godsbeeld, identiteit in de antieke wereld, de betekenis van een naam.

 Dag 4, dinsdag 25 april vertrekken we uit Thessaloniki om Kavala en Philippi te bezoeken. Kavala (ca. 120 km ten oosten van Thessaloniki) was een belangrijke kustplaats voor de Romeinen en Ottomanen. Aan het begin van de   20ste  eeuw werd de stad deel van Griekenland. We zien o.a. het kasteel en het aquaduct, het Egyptische huis en het geboortehuis van Mehmet Ali, de stamvader van de Egyptische koninklijke familie. Daarna rijden we naar het nabijgelegen Philippi, gesticht door en genoemd naar Philippus II van Macedonië (de vader van Alexander de Grote), later veroverd door de Romeinen. Gelegen aan de Via Egnatia – de hoofdverkeersader tussen Rome en Constantinopel – had de stad een strategische ligging. Na verovering door de Turken in de 14e eeuw werd de stad verlaten.

In Philippi zette de apostel Paulus voet op Europese bodem om te evangeliseren. Hij werd echter gevangengezet in een nog bestaande kerker. Ter ere hiervan verrees een kathedraal, waarvan de resten te bezichtigen zijn, naast die van de Romeinse markt.

We overnachten in Kavala. (O.L.D.)

Thema’s: de continuïteit tussen de Romeinse , Byzantijnse en Ottomaanse periode. De veelheid van volkeren op de Balkan voor de Eerste Wereldoorlog.  Het verhaal van de apostel Paulus en de eerste christenen in Europa. Het ontstaan van de Griekse natie, Navo, nationalisme en de Twittergeneratie.

Dag 5, woensdag 26 april rijden we een mooie route naar het Bulgaarse Melnik, waar we oude traditionele huizen zien. De weg gaat door het Rhodopegebergte langs de rivier de Struma. We gebruiken een traditionele Bulgaarse lunch in een voormalig Grieks dorp en genieten van een wijnproeverij waar o.a. een van Churchills favoriete wijnen geschonken wordt. We overnachten in Bansko. (O.L.D.)

Dag 6, donderdag 27 april maken we een treinreis per smalspoortrein door het Rhodopegebergte, waar volop te genieten is van de prachtige natuur. We lunchen in de trein. Onderweg wordt ons verteld over Orpheus uit de Griekse mythologie, die in Thracië leefde.

De veel beschreven en bezongen mythe van Orpheus en Eurydice herinnert aan hem. We overnachten in Plovdiv. (O.L.D.)

Thema’s: de geografie en het belang van het Rhodopegebergte in de geschiedenis, symboliek en legendes.

Dag 7, vrijdag 28 april vertoeven we in Plovdiv. De stad, gebouwd op zes heuvels, was een belangrijke schakel in de  handel en culturele uitwisseling tussen Azië en Europa. Zij heeft een schat aan culturele bezienswaardigheden. We bezichtigen het oude centrum te voet, alsook het Romeinse Amphitheater. Daarna is er vrije tijd voor o.a. museabezoek; de gids informeert graag. Ook ontmoeten we geschiedenisdocenten en hun leerlingen.

Tevens gaan we – in kleinere groepjes – op bezoek bij lokale families. We overnachten in Plovdiv. (O.L.D.)

Thema’s: persoonlijkheidscultus, gnosticisme, geografie èn geschiedenis.

Dag 8, zaterdag 29 april rijden we in oostelijke richting naar de Villa Armira. Dit is een prachtig, goed bewaard Romeins landgoed en –huis, dat ons informeert over het Romeinse geloof voor de intrede van het Christendom. We doorkruisen het oostelijke Rhodopegebergte en de vruchtbare vallei van Edirne. Aan het eind van de dag genieten we van een wijnproeverij van de beste Bulgaarse wijnen uit de Thracische  laagvlakte. We verlaten Bulgarije en overnachten in het Turkse Edirne. (O.L.D.)

Thema’s: Schengen en veilige grenzen, de immigrantencrisis en de economische ontwikkeling.

Dag 9, zondag 30 april brengen we door in Edirne, een toeristisch weinig bekende, maar interessante stad. Het was ooit een belangrijke strategische schakel in de Zijderoute en lag daarnaast ook aan de voormalige Via Diagonalis die Europa met Istanbul verbond. De Ottomanen verrijkten de stad met prachtige moskeeën en overdekte markten. We zien o.a. de Eski Moskee, de Selimiye Moskee en de Mericbrug.

In de vrije tijd kan men z’n eigen plan trekken; de gids is graag behulpzaam met tips.

Ook hebben we ontmoeting met een Turkse journalist voor een open gesprek over de toestand in Turkije en de toekomst met Europa. We overnachten in Edirne. (O.L.D.)

Thema’s: soefisme, de cultus rond Dionysius, religieuze transformatie: van Olympias tot Allah, de kracht van afbeeldingen en symbolen. De continuïteit tussen het Byzantijnse en Ottomaanse rijk.

Dag 10, maandag 1 mei gebruiken we deels om Edirne verder te leren kennen en reizen rond het middaguur naar Istanbul, alwaar diner en overnachting. Indien de tijd het toelaat alvast wat sightseeing in deze metropool. (O.L.D.)

Dag 11, dinsdag 2 mei bezichtigen we Istanbul, een wereldstad met een Byzantijnse en Ottomaanse erfenis. Vandaag de dag is het een liberale en kosmopolitische stad in een conservatief land. We bezichtigen o.a. het Topkapipaleis, de tuinen, de haremvertrekken, het centrum van het oude Istanbul rond de Gouden Hoorn en de Galatabrug. Er is ook tijd ter eigen invulling; de gids adviseert graag. We overnachten in Istanbul. (O.L.D.)

Thema’s: historische continuïteit, handel en liberale beschouwingen.

Dag 12, woensdag 3 mei gaan we weer naar huis. Bustransfer naar de luchthaven en retourvlucht naar Nederland. (O.)

REISSOM

De reissom (richtprijs) bedraagt € 1719 per persoon (bij deelname van 21 personen).
Niet VGN-leden betalen een toeslag van € 50.
De eenpersoonskamertoeslag is € 259.
Hierbij zijn alle (!) kosten inbegrepen, met uitzondering van persoonlijke uitgaven en een  reis- en annuleringsverzekering (aanbevolen).

VOORBEHOUD

  • Onvoorziene prijsstijgingen van luchtvaarttarieven, belastingen, toeslagen, etc.
  • Programmawijzigingen.

AANMELDING EN INLICHTINGEN

U kunt zich aanmelden bij Johan Raven, reisleider, telefoon 058-2574050, email johanraven@hetnet.nl onder gelijktijdige overmaking van € 100 per persoon op rekening NL56INGB0000128701 ten name van Penningmeester VGN te Stiens met vermelding van uw adresgegevens en ‘Reis Thracië’.

Inschrijven is mogelijk tot 1 februari 2017, maar het aantal deelnemers is beperkt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *