Top 3 geschiedenisleraar 2016 bekend

Drie docenten zijn dinsdagavond genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar 2016, de verkiezing van beste geschiedenisleraar uit het Nederlandse voortgezet onderwijs. Voorafgaand aan de Nacht van de Geschiedenis op 29 oktober in het Rijksmuseum wordt de winnaar bekend gemaakt. De vakjury onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet selecteerde de top drie na een enerverend beraad over de shortlist van 10 kandidaten.

De genomineerden zijn:
Fenneke Reinders, docent aan De Lindenborg, Leek
Liesbeth Dirks, docent aan het Schoonhovens College
Karst van der Velde, docent aan het Hondsrug College ‘De Marke’,  Emmen

Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet: “Ze zijn jagers/verzamelaars in het verre verleden, propagandisten voor de wapenindustrie, Tweede Kamerleden die over Algemeen Kiesrecht moeten beslissen of Verworpenen der Aarde: op alle mogelijke manieren laten geschiedenisleraren hun leerlingen het verleden ervaren en verbinden met het heden. En dat zijn ook de kwaliteiten van deze drie topdocenten.”

De verkiezing
De NTR en het Rijksmuseum organiseren de verkiezing van de beste geschiedenisleraar dit jaar voor de derde keer. Schoolbesturen, collega-docenten én leerlingen konden hun geschiedenisleraar als kandidaat aanmelden. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet selecteerde uit de aanmeldingen 20 docenten en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van 10 docenten waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze shortlist werden de drie genomineerden gekozen.

De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 29 oktober, voorafgaand aan de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in het bijzijn van de leerlingen van de genomineerden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *