Regiobesprekingen CE havo/vwo 2017

Update 2: Regiobespreking Havo regio Wijchen gaat door!

Ook bij het komende CE geschiedenis voor havo en vwo organiseert de VGN weer regionale besprekingen. De locaties zijn hieronder te bekijken.

Lijst locaties regionaal 2017 (2)


Reacties

 1. Bart_den_uyl Zegt: mei 13, 2017 at 12:22 pm

  Dag Marc,

  Voor opmerkingen en discussies over het examen kunt u het best op ons forum terecht.

  Zie: https://www.vgnkleio.nl/vgn/examenforum

  Succes met nakijken!

  Mvg,
  Bart den Uyl

 2. Marc Schut Zegt: mei 12, 2017 at 6:28 pm

  Beste Bart,

  Net even het CE begonnen te bekijken en al op de eerste bladzijde staan al twee historische fouten, waarvan er een de leerlingen daadwerkelijk punten kost: in vraag 1, de chronologische, gaat item 5 over de Dertigjarige Oorlog maar wordt er gesproken over het ‘Duitse Rijk’. Dat van 1871-1945, dus. Ik pleit er met nadruk voor dat de VGN aanraadt item 5 niet mee te tellen. Anders wordt correcte kennis bestraft. Ik heb er bij mijn leerlingen vanaf klas 4 op gehamerd te onderscheiden tussen de verschillende staatkundige benamingen van Duitsland/de Duitse landen. Ik zal ook (via onze rector) een klacht bij het CvTE indienen.

  In vraag 2 wordt beweerd dat bij het ostracisme degene met de meeste stemmen werd verbannen. Moet zijn: met de absolute meerderheid (mits een quorum van 6000 werd gehaald). Dat is verder geen belemmering voor het juist beantwoorden van de vraag. Maar toch…

  Vriendelijke groet,
  Marc Schut
  Gemeentelijk Gymnasium Hilversum

  • Bernt Kerremans Zegt: mei 15, 2017 at 2:48 pm

   Dat van een quorum van 6000 stemmen is juist (zie Plut. Arist. 7.5), maar was dat aantal gehaald, dan werd de persoon met het hoogste aantal stemmen verbannen. Zie Der Neue Pauly 9: 103-104: “Wurden mindestens 6000 stimmen insgesamt abgegeben (…), wurde der Kandidat mit der höchsten Stimmenzahl verbannt.”
   De absolute meerderheid was noodzakelijk voor het organiseren van een schervengerecht, aldus Philochoros (FGrH 328 F30)

   Bernt Kerremans
   Mgr. Frencken College, Oosterhout/Radboud Universiteit Nijmegen

   • Beste Bernt,
    Dankjewel, dat is correct. Ik had het achteraf ook nog even (op dezelfde plek) opgezocht. Onze onderbouw-methode (Sprekend Verleden) klopt niet.
    Man ist nie zu alt, zu Lernen…
    groet,
    Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *