Docentenreis naar de Gedenkstätte Bergen Belsen

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Commissie Didactiek en Activiteiten van de Vereniging van docenten geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) nodigen u uit om op 1 en 2 februari 2019 deel te nemen aan een studiereis voor docenten naar het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen.

U verdiept zich in de geschiedenis van deze beladen plek en bespreekt de didactische uitgangspunten met de medewerkers van de educatieve afdeling van het museum. We staan stil bij de voorbereiding van een schoolbezoek aan een vervolgingsplek, maar bekijken we ook hoe we de verhalen uit Bergen Belsen in de klas kunnen inzetten. In hoeverre kunnen we de schokkende beelden in de klas gebruiken? Welke unieke verhalen zijn aan Bergen Belsen verbonden?

Naast een uitgebreide rondleiding over het terrein, werkt u zelf met bronnen die thema’s belichten als: ‘de omwonenden van het kamp’, ‘Nederlandse gevangenen in Bergen Belsen’ en ‘Bergen Belsen als Displaced Persons Camp na 1945’. Daarnaast zal een overlevende van het kamp haar familiegeschiedenis met u delen.

We vertrekken op 1 februari om 08.00 uur vanaf station Assen, waar u op zaterdag 2 februari om 17.00 uur weer wordt afgezet.

De kosten voor deelname zijn €195 voor niet-VGN leden en €175 voor leden van de VGN, inclusief overnachting, diner en lunch.

Voor aanvullende vragen en opgave kunt u contact opnemen met:

Wout Sijtsma van de Commissie Didactiek & Activiteiten van de VGN vgndidactiek@gmail.com

Christel Tijenk van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork christel@kampwesterbork.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *