Examens 2018

Update 19 juni: examenforum tijdvak 2 geopend.

 

Alle activiteiten en documenten van de VGN omtrent het CE geschiedenis van 2018 staan hier gebundeld.

 

Eindverslagen:

CE bespreking eindverslag HAVO

CE bespreking eindverslag VWO  – (Verduidelijkte versie CE bespreking eindverslag VWO)*

CE bespreking eindverslag VMBO

 

Het examenforum wordt geopend op 15 mei. U kunt het forum hier bezoeken.

 

Dit jaar wordt voor het eerst de volgorde van de examenbesprekingen voor havo en vwo omgedraaid. De regionale besprekingen zijn op 18 mei. De landelijke besprekingen zijn op 22 mei. Pas na de laatste bespreking wordt het verslag gepubliceerd.

* Update 23 mei: Er zijn wat vragen gerezen naar aanleiding van het VWO-verslag van de vergadering in Utrecht. Daarom hebben we ervoor gekozen om met name de formuleringen in de eerste kolom aan te scherpen, zodat er niet alsnog discussie over ontstaat. De correctie-adviezen zijn dus inhoudelijk niet gewijzigd, alleen de motivering ervan is hopelijk nu helderder, zodat het ook makkelijker wordt in de lijn van het verslag na te kijken. Onze excuses voor de eventueel ontstane verwarring.


Reacties

 1. Kunnen er ook forums geopend worden voor tijdvak 2?

 2. N.a.v de eerste opmerking bij vraag 10 in de verduidelijkte versie: hoe kunnen zonder bron de positie t.o.v. Van Oldenbarnevelt kennen?
  Wel, die had als raadspensionaris een belangrijk aandeel in de buitenlandse politiek van de Repbliek. Hij was daarom de man achter het voorgenomen bondgenootschap met Frankrijk – waar Engeland tegen was. Carleton zal geen fan van hem zijn geweest.

 3. Oldenhorn Zegt: mei 22, 2018 at 9:18 pm

  Maar als ik het goed begrijp is er nog steeds geen verslag?

 4. Gebruiker77 Zegt: mei 22, 2018 at 8:59 pm

  Wat zou het fijn zijn, gelijk een vak als bijv. economie, als een verslag als dit binnen enkele dagen na afname van het CSE zou worden gepubliceerd. Natuurlijk is niemand dan nog door de correctie en dalen de regiovergaderingen in waarde, maar het zou ons eindelijk eens afhelpen van die achterlijke twee rondes aan eerste correctie (in elk geval voor een groot aantal vragen).

  Een groot deel van de correctiedruk leggen wij ons als geschiedenisclub jaarlijks weer zelf op. En we F5-‘en ons ook nu weer een slag in de rondte voor dit verslag en ons gevecht tegen de deadline dat pas dan kan beginnen, kijken weer jaloers naar de talen en vergeten dat we een deel van de oplossing zelf in handen hebben.

  Deze systematiek trekt een flinke wissel op elke docent met veel leerlingen. Ik had me nog wel zo voorgenomen er dit jaar niet over te zeuren.

 5. kbiemans Zegt: mei 22, 2018 at 8:26 pm

  ik zit ook met smart te wachten op het verslag. Als het langer duurt zou er dan meer duidelijkheid over gegeven kunnen worden?

  • Collega’s, rustig aan. In de tussentijd kunt u de aanvulling op het correctiemodel van het cvte alvast verwerken, c.a. 18.30 verstuurd.

  • IPoutsma Zegt: mei 22, 2018 at 8:54 pm

   Idem!
   Zou het graag vrijdag naar de tweede corrector willen opsturen (iig voor het weekend), maar als het nog langer duurt gaat dat niet lukken!

 6. eelcovanhoecke Zegt: mei 22, 2018 at 8:24 pm

  Waar blijft het verslag van de landelijke bespreking? Staat dat nog steeds niet online of wel?

 7. Oldenhorn Zegt: mei 22, 2018 at 9:37 am

  hoe laat staat het verslag van de centrale bespreking online?
  Dank en groet
  Thijs

 8. Iets heel anders: Bij veel besprekingen staan havo en vwo parallel. Op sommige plaatsen niet. Ik heb alleen havo-klassen, dus ik twijfel of ik gewoon 16:30 uur aanwezig moet zijn en dat we parallel vergaderen of dat ik dan eerst een uur voor nop zit en dan pas het havo aan de beurt is, weet iemand dat?

 9. MaartenB Zegt: mei 17, 2018 at 12:09 pm

  23 mei is de uiterste datum voor accordering van de gegevens van minimaal vijf kandidaten, die naar het cito/cvte moeten om de normering te bepalen. Dat is dus heel wat anders dan dat je alles van elke kandidaat af moet hebben.

 10. IPoutsma Zegt: mei 15, 2018 at 9:37 pm

  Volgens adviestabel van de VO-Raad is adviesdatum opsturen examenwerk 29 mei. Te raadplegen via examenblad: mededelingen over de eindexamens 2018 voor vwo, havo en vmbo (Septembermededeling en Maartaanvulling), 9.3.2

  Link:
  https://www.vo-raad.nl/system/downloads/attachments/000/000/539/original/Adviestabel_opsturen_examenwerk_2018.pdf?1517402274

 11. Ellen Sweers Zegt: mei 15, 2018 at 6:53 pm

  Beste mensen,

  Ik lees hierboven dat het verslag pas op 22 mei wordt gepubliceerd. Dat is te laat! We moeten het werk de 23ste opsturen naar de 2e corrector. Is er een plan B, ondervanging van dit probleem?
  Met groeten,
  Ellen Sweers

  • Bflorijn Zegt: mei 16, 2018 at 11:42 am

   Dag Ellen,
   Ik zou eens gaan praten met de verantwoordelijken op school. IPoutsma heeft gelijk: de adviestabel geeft 29 mei aan (dan moet het bij de tweede corrector zijn)en dat doet mijn school dus ook. Niemand is gediend met deze slavendrijverij. Als ikzelf de 24e werk binnenkrijg laat ik me niet opjutten: eerst mijn eigen werk af (Havo en VWO)en daarna de 2e correctie. Met extreem vroeg binnengekomen werk wordt dus niets gedaan. En ik denk dat ik daarin niet de enige ben.
   Met vriendelijke groeten,
   B.Florijn, geschiedenisdocent en examensecretaris.

  • ANieuwkoop Zegt: mei 16, 2018 at 12:30 pm

   23 mei is toch de “eerste correctie” naar het Cito?
   29 mei is toch de deadline voor de tweede correctie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *