Kanongebulder en voorbehoedsmiddelen

Door Maarten van Gils

Op zaterdag 17 maart was de finale van de Landelijke Geschiedenisquiz voor scholieren en ook dit jaar was die weer druk bezocht. In tegenstelling tot voorgaande jaren was de locatie nu niet op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel, maar in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. In de prachtige en sfeervolle Statenzaal aldaar streden 28 teams van verschillende scholen om de titel. Uiteindelijk gingen Mees van der Minnen en Yuri Tijhof van het Trinitas Gymnasium uit Almere er met de eer vandoor.

Tweede en derde

Na het Trinitas Gymnasium werd het Dr. Knippenbergcollege tweede, en er was een gedeelde derde plek voor het Ostrea Lyceum en D’Oultremontcollege. Waarbij het Ostrea Lyceum de derde plek won door de shoot out-vraag goed te beantwoorden. Deze was trouwens over het beroemde schilderij de schreeuw van Munch, wanneer werd dit schilderij namelijk gestolen?

Er waren nog veel meer leuke vragen. Zo moesten de leerlingen vijf beroemde kanonnen of bommen bij naam noemen, bleek iets wat leek op een vingerhoedje een voorbehoedsmiddel uit de oudheid te zijn en moesten aanslagplegers aan beroemde personen gekoppeld worden. Zo kregen de leerlingen drie rondes van tien vragen te verduren. Tussendoor keek de jury snel na en gaven ze een tussenstand om de spanning nog wat te verhogen.

American idiot

Ook waren er nog losse prijzen te winnen in de muziekrondes. In deze rondes moesten de deelnemers de historische achtergrond van bekende en minder bekende liedjes geven. Waar gaat Fortunate Son van Creedence Clearwater Revival nou eigenlijk over? En welke president wordt er belachelijk gemaakt in American Idiot van Green Day?

Maar misschien wel het leukste waren de museumvragen. De leerlingen kregen namelijk van te voren anderhalf uur de tijd om door het Noordbrabants Museum te lopen, met de wetenschap dat er vragen in de quiz zaten die ze konden beantwoorden door goed op te letten. Waar werd bijvoorbeeld een fibula door de romeinen voor gebruikt? En welk beroemd chocolademerk kwam er uit Brabant?

Suzanne van Gompel en Renate van der Linde hebben er voor de deelnemers en begeleiders een onvergetelijke dag van gemaakt. Alle hulde aan hun voortreffelijke organisatie en inzet! Laten we hopen op nog veel meer mooie edities.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *