Stem voor de Kleio Klasseprijs 2019!

Gewoontegetrouw selecteert de redactie van Kleio enkele historische werken die kans maken om gekozen te worden als best bruikbare boek voor in de klas. Welk boek is in 2018 uitgekomen waar u niet omheen kunt en wat iedereen eigenlijk gelezen zou moeten hebben? Met welk boek worden uw lessen (nog) interessanter en blijven de leerlingen geboeid luisteren? Het winnende boek wordt bekendgemaakt op het VGN-congres in maart 2019 en de schrijver ervan ontvangt een geldbedrag en een oorkonde. Breng uw stem uit! Stemmen kan tot 14 maart.

Els Kloek

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

Blader door dit boek en duik in de levens van de vele,vele vrouwen die – ons meestal onbekend – een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de emancipatiegolven, de oorlogen, de wederopbouw, de wetenschappelijkeontwikkeling etc. Er staan niet alleen maar heldinnen in het boek, de levens van menige schurk worden ook beschreven. Handig om te gebruiken in de klas wanneer u een onderwerp uit de twintigste eeuw uitdiept.

Luc Panhuysen en René van Stipriaan

Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog.

Van de eerste ruzie tot het laatste kanonschot

De Opstand komt zowel in de onderbouw als in de bovenbouw regelmatig aan bod. Het verhaal is bekend; dit boek zorgt er alleen voor dat de docent een schat aan bronmateriaal bij de hand heeft om de stof tot leven te brengen. Bekende episodes komen in de bronnen naar voren, (de Beeldenstorm, de onthoofding van Egmont en later die van Van Oldebarnevelt), maar ook onbekende gebeurtenissen passeren de revue; zo was er een wolvenplaag in Vlaanderen, een bewaker van de prins pleegde zelfmoord, enzovoorts.

Gabri van Tussenbroek

Amsterdam en de Nachtwacht.

De mannen op het meesterwerk van Rembrandt

Handzaam boek waarin Van Tussenbroek alle personen die op de Nachtwacht staan afgebeeld aan de lezer voorstelt. Niet alleen wordt uit de doeken gedaan wat voor personen het waren, maar ook het geloof van het samengestelde gezelschap wordt duidelijk en de plaatsen in Amsterdam waar ze woonden. Het boek bevat veel interessante details: wist u bijvoorbeeld dat musketier Leijdeckers al was overleden voor het schilderij af was, en dat elke geportretteerde ongeveer honderd gulden heeft betaald om op het schilderij te komen? D’een wat meer en d’ander wat minder, nae de plaets, die sij daer in hadden.

Huygens instituut voor Nederlandse geschiedenis

Wereldgeschiedenis van Nederland

Aan de hand van talloze kleine en grote gebeurtenissen wordt door meer dan honderd (!) auteurs een prachtig beeld neergezet van de verbondenheid van Nederland met de wereld en andersom. Onderwerpen zoals de moord op Bonifatius, de synode van Dordrecht, de komst van indianen naar Nederland in 1628 en de moord op Pim Fortuyn worden geplaatst in een internationale context. Een geheel nieuwe en frisse kijk op geschiedenis. In het boek worden na elk onderwerp suggesties gegeven om verder te lezen. Dit zorgt ervoor dat de onderwerpen nog meer door de docent kunnen worden uitgediept.


Bart den Uyl

Reacties

 1. Amsterdam en de Nachtwacht

 2. Amsterdam en de Nachtwacht!

 3. Lex Bosman Zegt: januari 17, 2019 at 1:40 pm

  Amsterdam en de Nachtwacht verdient de prijs!

 4. […] Stemmen kan tot 14 maart via deze link. […]

 5. […] kan hier tot 14 […]

 6. Hanny de Zwager Zegt: januari 7, 2019 at 7:56 pm

  Natuurlijk stem ik op “1001 vrouwen” een topper!!

 7. Marian van Leeuwen Zegt: januari 7, 2019 at 3:54 pm

  Dit boek, 1001 vrouwen, ontrukt vrouwen aan de vergetelheid van de” officiële” geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *