Geschiedenisleraar 2019

Marike Barendse, docent geschiedenis aan het Vossius Gymnasium in Amsterdam, heeft de zesde editie van de verkiezing tot Geschiedenisleraar van het jaar gewonnen. In aanwezigheid van zo’n 100 leerlingen ontving ze in het Rijksmuseum de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem.

De passie voor geschiedenis begon bij de 40-jarige Marike Barendse toen ze zelf op de middelbare school zat. Ze had een heel goede leraar die prachtig kon vertellen. Dat was voor haar de reden geschiedenis te gaan studeren. Ze wist niet of het leraarschap iets voor haar was maar ging het vijftien jaar geleden toch proberen. Ze werd al snel gegrepen door wat ze zelf ‘het mooiste beroep van allemaal’ noemt.

Barendse: ‘Het is heel bijzonder om iets te mogen betekenen in het leven van jonge mensen. Hen laten ontdekken dat de geschiedenis van toevalligheden aan elkaar hangt, dat er geen vooropgezet plan is. Het zijn mensen die foute of goede beslissingen nemen. In deze tijd is het cruciaal veel tijd te besteden aan het uit elkaar houden van meningen en feiten. Als de samenleving en zijn inwoners beter begrepen worden op basis van feiten krijgen we een mooiere samenleving.’

Marike Barendse is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs, maakt samen met Schooltv een lesvideo én mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. De andere twee genomineerden, Willem Kiggen, leraar aan het Nuenens College, en Chantal Kleve, docent aan het Overbetuwe College Bemmel, mogen met hun leerlingen naar het Nationaal Archief in Den Haag.

De juryvoorzitter was Noraly Beyer. In de jury zat ook Ton van der Schans, voorzitter van de VGN. 


Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *