Stem voor de Kleio Klasseprijs 2020!

Welk boek moet je als docent het afgelopen jaar echt gelezen hebben om je lessen (nog) beter te maken, zodat de leerlingen aan je lippen hangen? De Kleio-redactie stelt een shortlist samen van vier boeken waaruit de lezers van Kleio het best bruikbare boek kiezen. Tijdens het Nationaal Geschiedenisonderwijscongres in Den Haag op vrijdag 13 maart 2020 wordt de winnaar bekendgemaakt. De schrijver ontvangt een oorkonde en een geldbedrag.

Jean Lopez, Nicolas Guillerat e.a.

De Tweede Wereldoorlog in infographics

Nieuw Amsterdam

Maar liefst 350 infographics laten de oorlog op een totaal andere wijze zien. In een oogopslag zie je de aanvoerroutes, de verschillende wapens, de slag- en stootkracht van de Duitsers, de manschappen, de invasiemogelijkheden, enzovoort. Een boek om leerlingen lang naar te laten kijken, omdat er zoveel te vergelijken en te kijken is.

Bart van Loo

De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen

De Bezige Bij

Heerlijk leesbaar boek over de Franse hertogen van het Nederlands-Belgische gebied. De rol van de centralistische bestuurders, hun talenten en hun streken worden breed uitgemeten in dit boek. Naast het boek is er ook een mooie podcast gemaakt door Van Loo, te vinden op klara.be/debourgondiers.

Olivier Guez

De verdwijning van Josef Mengele

J.M. Meulenhoff

Een boek dat je niet meer weg legt. Na de oorlog verdwijnt de kamparts van Auschwitz-Birkenau naar Zuid-Amerika, keert terug naar Beieren, maar kiest op den duur eieren voor zijn geld en gaat weer terug naar Zuid-Amerika, waar hij door veel mensen geholpen wordt. Wat hij precies in Zuid-Amerika heeft gedaan en hoe hij uit handen van de Mossad heeft kunnen blijven, maken dit boek tot een echte pageturner.

Thom Hoffman

Een verborgen geschiedenis. Anders kijken naar Nederlands-Indië

WBooks

Geen tempo doeloe, maar foto’s die een geheel andere kant van ‘ons’ Indië laten zien. Hebben we altijd de andere kant opgekeken, of wisten we niet wat de gevolgen voor de lokale bevolking waren van het koloniale ideaal? Door de foto’s van Hoffman kijken de leerlingen kritisch naar onze aanwezigheid in de voormalige kolonie.


Reacties

  1. henk boers Zegt: februari 7, 2020 at 11:25 am

    Het boek -Een verborgen geschiedenis ..- van Tom Hoffman is samen met het boek-Daar werd wat groots verricht- van Diederik van Vleuten een belangrijke bijdrage aan het beschrijven van de Nederlandse koloniale geschiedenis

  2. Een heel goed, leesbaar boek over een betrekkelijk onbekend stuk uit onze geschiedenis.
    Leerzaam, informatief en ook confronterend. Ook hier zijn zwarte bladzijden geschiedenis geschreven….

  3. Prachtige nog nooit geziene foto’s uit Ned.Indië. Geeft ook een beeld van hoe de tijd was toen mijn opa rond 1900 als KNIL soldaat in Indië verbleef. Ook schokkend hoe de koloniale toestand is weergegeven.

  4. Henk van de Wal Zegt: januari 9, 2020 at 1:58 pm

    Een indringend en helder overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *