PTA maken voor havo/vwo

Ben je bezig met het schrijven van je PTA voor havo en/of vwo? Met het nieuwe eindexamenprogramma? De havo-vwo commissie stelde het volgende lijstje met tips voor je samen. 
 
Tips
1.  De VO Raad maakte deze checklist voor een PTA (juli 2019). 
Incl. aanvullende verwijzingen.

2. Het SLO schreef handreikingen voor het maken van een PTA. 
 
3. Wil je vakoverstijgend samenwerken met collega’s van filosofie, economie en maatschappijleer? 

4.En natuurlijk ons eigen: Bij de tijd 3 met bouwstenen voor een goed pta.
 
5. Informatie over het nieuwe eindexamen
 
6. Sinds 22 juni kun je ook de hernieuwde canon van Nederland gebruiken. Kijk de lancering terug. Of bekijk de verschillende vensters. Of gebruik een regionale canon.
 
Een mogelijk voorbeeld van een PTA voor havo en vwo over de jaarlagen
 
Uitgangspunten bij dit voorbeeld PTA:
 
Dit PTA is gemaakt rekening houdend met de methode Forum. Die methode behandelt het historisch referentiekader als een van de eerste onderwerpen, als basis voor verder meer thematisch onderwijs. Alle thema’s uit het boek kunnen niet behandeld worden, dus is de opzet om leerlingen bij bepaalde bredere thema’s (gebruik en misbruik, identiteit, internationale vraagstukken, plaats van herinnering) te laten kiezen of ze een van deze thema-hoofdstukken als onderwerp willen gebruiken, of liever ander aangeboden of zelf gezocht bronnenmateriaal.

Verder is de richtlijn om het schoolexamen minimaal in de vierde klas af te nemen, in verband met in-, af-, en opstromers.

Samenwerkingsafspraken met maatschappijleer, Duits en Nederlands bepalen de volgorde verder nog enigszins. De leerlijn historisch redeneren is niet in een periode of jaar geconcentreerd, maar wordt stapsgewijs behandeld binnen bepaalde onderwerpen en opdrachten.
 
Havo PTA van 2020-2022 (met nieuwe HC’s)
 
Vwo PTA van 2019-2022 (met nieuwe HC’s)
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *