Bijeenkomst wereldgeschiedenis

Uitnodiging 10 februari 2021 – thema historische epidemieën

Woensdag 10 februari is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis van de Vereniging voor Geschiedenisdocenten Nederland (VGN). Wij hebben dit keer gekozen voor een digitaal en ingekort programma om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Deze avond gaat volledig over epidemieën in de wereldgeschiedenis. Dit wordt mogelijk gemaakt door de volgende geweldige sprekers.

Esther Quaedackers doceert Big History aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft eerder in OVT verteld over historische epidemieën in mondiaal perspectief. Daarnaast heeft zij aan de UvA een vak ontwikkeld dat de coronacrisis in historisch perspectief plaatst. Zij kan ons dus alles vertellen over de ervaring die mensen in het verleden hadden met epidemieën.

Daan van Leeuwen is lerarenopleider bij Hogeschool Inholland en is redacteur bij ons onderwijsblad Kleio. Hij publiceerde de afgelopen jaren al meerdere artikelen over ziektes en epidemieën in de geschiedenis. Hierin beschrijft hij bijvoorbeeld de kijk op Lepra in de Middeleeuwen en geeft hij een historische analyse van de Zwarte Dood in de recente game ‘A plague tale’. Daan kan ons dus zeker helpen om het perspectief van onze leerlingen op de huidige pandemie in een historisch perspectief te plaatsen.

Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is woensdag 10 februari 2021 en vindt digitaal plaats. De lezingen zijn van 20:00 tot 20:55. Deze worden gevolgd door een kwartier voor vragen aan de sprekers zodat we de avond 21:10 afsluiten. Meld je vooraf aan via commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com, dan sturen we je een link voor deelname. Hopelijk tot dan!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *