Het mysterie van 1572

In 2022 lanceren de Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland (VGN) en het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten (SW 1572) een nieuw onderwijsprogramma over geschiedenis, burgerschap en erfgoed. Ze realiseren dit lessenpakket voor de landelijke herdenking van de geboorte van Nederland, in 2022 is dat 450 jaar geleden.

In dit project staan de vier waarden vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid centraal. Zowel in 1572 als in 2022 waren en zijn deze thema’s belangrijk en actueel. Daarom slaan SW 1572 en de VGN de handen ineen voor een bijzonder onderwijsprogramma dat zich bevindt op het raakvlak tussen geschiedenis, burgerschap en erfgoed.

Het materiaal wordt de komende tijd ontwikkeld, getest met behulp van een pilot en is vervolgens in het voorjaar van 2022 beschikbaar voor alle scholen in Nederland. Zowel voor het primair als het voortgezet onderwijs. Het mysterie van 1572 wordt mede mogelijk gemaakt door een speciale bijdrage van leden van SW 1572, dat momenteel uit 40 gemeenten bestaat.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij: A.A.vanderSchans@driestar-educatief.nl of MFD.Eekhout@dordrecht.nl (SW 1572: 1572 Geboorte van Nederland).

Ondertekening van het contract door de voorzitter van SW-1572 Jos Wienen, burgemeester van Haarlem en Ton van der Schans, voorzitter van de VGN. Achter de ondertekenaars van het contract staan twee bestuursleden van SW1572, Anton Stapelkamp, burgemeester van Aalten en Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *