Stem voor de Kleio Klasseprijs 2021!

Welk boek is onmisbaar voor het geschiedenisonderwijs in de klas? Uit welk boek haalt u smeuïge anekdotes die voor de leerlingen van belang zijn om de geschiedenis beter te begrijpen? De redactie stelde deze shortlist samen van vier boeken die het afgelopen jaar zijn verschenen. U, de lezer, mag hieruit het beste boek kiezen.

Bas von BendaBeckmann. Na het Achterhuis.

Anne Frank en de andere onderduikers in de kampen Querido. Het gegeven is simpel: Anne Frank zat met haar familie en andere onderduikers in het Achterhuis tot ze op 4 augustus 1944 werden verraden en afgevoerd. Het lot van Anne weten we en na de oorlog werd haar dagboek wereldberoemd. Maar wat is er eigenlijk met de andere zeven bewoners van het Achterhuis gebeurd nadat de Duitsers op de Prinsengracht 263 binnenvielen? Zo overleed Peter van Pels bijvoorbeeld vijf dagen ná de bevrijding van Mauthausen. Het boek geeft antwoord op de vraag die leerlingen in de klas vaak stellen: ‘En wat is er met de anderen gebeurd?’

Simon Sebag Montefiore. Gesproken geschiedenis.

Toespraken die de wereld hebben veranderd Spectrum In meer dan tachtig redevoeringen komt de gehele wereldgeschiedenis voorbij. Van Nero tot Jeltsin, van Alexander de Grote tot Nixon, ja, zelfs Rutte en Grunberg komen langs. Er wordt uitleg gegeven over de inhoud van de toespraak en de totstandkoming ervan. Gedeeltes van de toespraken zijn prima te gebruiken als bron in de klas of in een toets.

David Van Reybrouck. Revolusi.

Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld De Bezige Bij Het is een prestatie van formaat: de schrijver heeft duizenden kilometers gereisd om zoveel mogelijk personen te interviewen over de naoorlogse periode in Indonesië. Daarnaast wordt de gehele voorgeschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel verduidelijkt. Wat het boek zo interessant maakt, is dat deze geschiedenis in een mondiaal verband getoond wordt en dat er veel verschillende perspectieven belicht worden door mensen die het zelf meegemaakt hebben.

Laurens Ham Op de vuist.

Vijftig jaar politiek en protestliedjes in Nederland Ambo|Anthos Gigantisch veel liedjes (en gedeeltes van songteksten) komen in dit boek voorbij. Het boek is verdeeld in vijftien hoofdstukken waaronder ‘Waar vrouwen willen wonen’ (over feminisme) en ‘Boeren aan de macht’, en geeft naast uitleg over de periode ook een groot aantal luistersuggesties.


Reacties

 1. F. van den Heuvel Zegt: maart 15, 2021 at 2:16 pm

  Revolusi, laten wij eindelijk eens onderwijzen over de gevolgen van kolonialisme en de hand in eigen boezem steken.

 2. Gladys Herman Zegt: februari 22, 2021 at 10:46 am

  Na het Achterhuis van Bas von Benda Beckman en Erika Prins.

 3. Bas von BendaBeckmann & Erika Prins. Na het Achterhuis, ik ben er vorige week in begonnen en ben niet te stoppen.

 4. Bas von Benda Beckmann en Erika Prins. Na het Achterhuis.

 5. Bas von BendaBeckmann en Erika Prins. Na het Achterhuis

 6. Marian Snoek Zegt: februari 10, 2021 at 1:45 pm

  Boek Na het Achterhuis van Bas vonBenda Beckmann en Erika Prins, een aanrader! Prettig en informatief geschreven. Gebaseerd op feiten! Geeft tevens goed inzicht hoe het is verlopen in de kampen met de opgepakte onderduikers van het Achterhuis. Kortom een interessant boek om te lezen!

 7. P van Veenhuijzen Zegt: februari 8, 2021 at 6:38 pm

  Bas von BendaBeckmann & Erika Prins. Na het Achterhuis

 8. Ayellet Grassiani Zegt: februari 8, 2021 at 3:27 pm

  Bas von BendaBeckmann & Erika Prins. Na het Achterhuis

  • Marian Snoek Zegt: februari 10, 2021 at 1:46 pm

   Boek Na het Achterhuis van Bas vonBenda Beckmann en Erika Prins, een aanrader! Prettig en informatief geschreven. Gebaseerd op feiten! Geeft tevens goed inzicht hoe het is verlopen in de kampen met de opgepakte onderduikers van het Achterhuis. Kortom een interessant boek om te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *