Geschiedenisdocent van het jaar 2022

Geschiedenisvhj

Hendrik Atze van Doezum, docent geschiedenis aan het Lauwers College, in Buitenpost, is uitgeroepen tot Geschiedenisdocent van 2022. Hij is de winnaar van de negende editie van de verkiezing Geschiedenisdocent van het jaar. Deze verkiezing wordt georganiseerd door het Rijksmuseum in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief. Hij ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer, mediadirecteur van de NTR Willemijn Francissen en Afelonne Doek, directeur van het Nationaal Archief.

GESCHIEDENIS GAAT NIET ALLEEN OVER GESCHIEDENIS, MAAR OOK OVER HET HEDEN EN MISSCHIEN NOG WEL MEER OVER DE TOEKOMST. ONZE MBO’ERS ZIJN DE MENSEN VAN DEZE TOEKOMST.

Hendrik Atze van Doezum

AMBASSADEUR

Hendrik Atze van Doezum zal een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs zijn, neemt een lesvideo op én mag met de hele klas naar het Rijksmuseum. De gehele top 3 wordt met hun leerlingen uitgenodigd voor een bezoek aan het Nationaal Archief in Den Haag.

ZOEKTOCHT

De zoektocht naar de geschiedenisdocent begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s droegen meer dan honderd leraren voor. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer selecteerde uit de aanmeldingen tien leraren en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van zes leraren van wie videoportretten zijn gemaakt. Uit deze shortlist is een top drie gekozen: Hendrik Atze van Doezum (Lauwers College, Buitenpost), Daan Krahmer (Eckartcollege Eindhoven), Mayella Urlings (ROER College Schöndeln, Roermond) uit wie de jury nu de beste geschiedenisdocent van het jaar heeft gekozen.

HET IS ONTROEREND OM TE HOREN EN TE ZIEN HOE DEZE DOCENT MET JEUGDIG ELAN, ZO OVERTUIGEND EN MET ZOVEEL PASSIE HET HEDEN VERKLAART UIT HET VERLEDEN.

Juryvoorzitter Noraly Beyer

DE JURY

 • Voorzitter: Noraly Beyer
 • Hanneke Tuithof, vakdidacticus geschiedenis + onderzoeker gammadidactiek – Universiteit Utrecht en hoofddocent lectoraat curriculumvraagstukken Hogeschool Utrecht
 • Evita Otten, Havo (VWO) 5 Joke Smit school, Amsterdam.
 • Ibtissame Mossaber, Havo (VWO) 5 Joke Smit school, Amsterdam.
 • Ton van der Schans, voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland en geschiedenisdocent PABO Driestar Gouda
 • Tim Huijgen, opleider vakdidacticus en onderzoeker Universiteit van Groningen
 • Laura Isherwood, docent geschiedenis International School Den Haag en actief Euroclio
 • Femke Veltman, regisseur op de geschiedenisafdeling van omroep NTR
 • Ina Dijkman, hoofd Dienstverlening Nationaal Archief
 • Valentijn Rambonnet, docent Cultureel Erfgoed, Reinwardt Academie
 • Jeroen ter Brugge, conservator Maritieme collectie Rijksmuseum

Persbericht overgenomen van: Hendrik Atze van Doezum Geschiedenisdocent van het jaar 2022 – Rijksmuseum

Advertentie