Stem voor de Kleio Klasseprijs!

Naamloos

Welk boek is onmisbaar gebleken in de klas? Uit welk boek haalt u smeuïge anekdotes, een goede overzichtsgeschiedenis of sterke conclusies die voor de leerlingen van belang zijn om de geschiedenis uit ons curriculum beter te begrijpen? De redactie stelde deze shortlist samen van vier boeken die het afgelopen jaar zijn verschenen. U, de lezer, mag hieruit het beste boek kiezen.

Genomineerd voor de Kleio Klasseprijs 2024

Staat & slavernij. Het Nederlandse koloniale slavernijverleden en zijn doorwerkingen

Rose Mary Allen, Esther Captain, Matthias van Rossum en Urwin Vyent (red.)

Athenaeum

Op welke wijze was de Nederlandse staat betrokken bij het koloniale slavernijverleden? Slavenhandel, slavernij, de impact van het koloniale slavernijverleden en de doorwerking daarvan worden helder besproken door meer dan dertig auteurs. Het afgelopen jaar is veel gepubliceerd over dit onderwerp. Als u diverse aspecten van slavernij aan de leerlingen wilt meegeven, dan brengt dit veelzijdige boek de nieuwste onderzoeksresultaten de klas in.

Middeleeuwse medemensen. De clichés over de donkere eeuwen voorbij

Jonas Roelens en Nathan van Kleij (red.)

Ertsberg

In tien hoofdstukken worden bekende clichés over de middeleeuwen genuanceerd. Een groep jonge mediëvisten legt uit dat de ‘donkere eeuwen’ niet zo zwart-wit zijn als men denkt. Ze gaan als beeldbestormers in op het echte verhaal van de middeleeuwen, die bijvoorbeeld niet alleen maar gewelddadig, vies, ongelijk, preuts en on[1]wetenschappelijk waren. Een toegankelijk boek om samen met leerlingen de middeleeuwen beter te leren begrijpen.

Neuswijzer. Geuratlas van de Lage Landen

Inger Leemans en Caro Verbeek (red.)

Boom

Dit boek is een smeltkroes van verschillende doorkijkjes naar verschillende hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van geuren. De auteurs wagen zich kundig op een gebied in de geschiedwetenschap die aromatisch of riekend, maar ook vluchtig is. Geuren hebben en geven betekenis. Als u leerlingen kennis wilt laten maken met het geurerfgoed van een bepaald tijdvak is dit een goed boek om mee te starten.

De toekomst van het verleden. Erfgoed en klimaat

Thijs Weststeijn

Prometheus

In Rome stortte een deel van de monumentale stadsmuren van keizer Aurelianus in door extreme neerslag. In Egypte zorgden droogte en hitte voor verzakkingen van en barsten in piramides. Historisch erfgoed wordt dus bedreigd door de klimaatcrisis. Weststeijn geeft een goed overzicht van dit wereldwijde probleem (met uiteraard aandacht voor Nederland) en komt met mogelijke oplossingen. Met behulp van dit boek kunt u het actuele klimaatdebat bespreken in de geschiedenisles.

"*" geeft vereiste velden aan

Advertentie