Stem voor de Kleio Klasseprijs!

Free public domain CC0 photo.

Welk boek is onmisbaar gebleken in de klas? Uit welk boek haalt u smeuïge anekdotes, een goede overzichtsgeschiedenis of sterke conclusies die voor de leerlingen van belang zijn om de geschiedenis uit ons curriculum beter te begrijpen? De redactie stelde een shortlist samen van vier boeken. U, de lezer, mag hieruit het beste boek kiezen.

Stemmen

Wie moet volgens u de Kleio Klasseprijs 2025 winnen? Stemmen kan tot 1 maart 2025. De winnaar wordt bekendgemaakt op het VGN-congres op 14 maart 2025 in Museum Beeld & Geluid in Hilversum.

Genomineerd voor de Kleio Klasseprijs:

Fik Meijer

Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld

Prometheus

De Grieken en Romeinen speelden een belangrijke rol bij het bedenken van allerlei regeringsvormen. Of een staatsvorm succesvol was, hing mede af van de aantrekkelijkheid van het systeem voor grote groepen in de samenleving. Meijer toont aan dat nieuwe staatsvormen niet altijd een verbetering waren. Het boek is vlot geschreven en is goed bruikbaar om zowel de politiek in de oudheid als de huidige tijd te bespreken.

Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning

Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij. Van overtocht tot opstand

Querido

Over het Nederlandse slavernijverleden bestaat ontzettend veel archiefmateriaal, maar daarin is de stem van mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen in slavernij leefden bijna niet terug te vinden. Fatah-Black en De Koning zijn daar toch naar op zoek gegaan en laten in dit boek de slaafgemaakten spreken. De overtocht, publieke veiling en het dagelijks leven op een plantage komen bijvoorbeeld aan bod. Het boek biedt zo een nieuwe kijk op het slavernijverleden.

Wendy Wauters

De geuren van de kathedraal. De overweldigende 16de eeuw in Antwerpen

Lannoo

Met mooie citaten, voorbeelden en afbeeldingen uit dit boek kunt u de rol van godsdienst in het leven van mensen in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd bespreken. Wauters neemt de lezer mee naar het middelpunt van zestiende-eeuws Antwerpen, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De kerk was in deze tijd een huis en thuis voor iedereen. Dat lees je niet alleen, maar voel, ruik en hoor je ook als je de bladzijden omslaat.

Marleen de Vries

Verlicht en vilein. Een biografie van achttiende-eeuws Nederland

Balans

Marleen de Vries geeft een rijke dwarsdoorsnede van de achttiende eeuw in Nederland. Daarbij verkent ze ingenieus wat de eeuw van de Verlichting is en wat die betekent voor de contouren van Nederland in de Zilveren Eeuw. Ze beschrijft de Verlichting meer als een ‘state of mind’. ‘Het woord houdt het midden tussen ‘beschaafd’, ‘vooruitstrevend’, ‘tolerant’, ‘mondig’, ‘bewust’ en ‘activistisch’.’

Advertentie

Advertentie