Stem voor de Kleio Klasseprijs!

Free public domain CC0 photo.

Uit welk boek haalt u smeuïge anekdotes die voor de leerlingen van belang zijn om de geschiedenis uit ons curriculum beter te begrijpen? De redactie stelde deze shortlist samen van vier boeken die het afgelopen jaar zijn verschenen. U, de lezer, mag hieruit het beste boek kiezen.

Genomineerd voor de Kleio Klasseprijs 2023

Jessica van Geel

Truus van Lier. Het leven van een verzetsvrouw

Thomas Rap

Truus van Lier zat in het verzet en schoot in 1943 de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris dood. Een paar weken later wordt ze opgepakt. Ze belandt in concentratiekamp Sachsenhausen en wordt daar gefusilleerd. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar zo nu en dan heeft Van Geel zelf wat ingekleurd. Dit levert een goed leesbaar en indringend portret op van een jonge en sterke verzetsvrouw.

Henk Slechte

Laat me niet lachen! Spotbeeld van de Nederlandse geschiedenis, van 1570 tot nu

Walburg pers

Een wezenlijk onderdeel van historisch denken en redeneren in elk centraal examen is het ontrafelen van de boodschap in een spotprent. Auteur Henk Slechte illustreert hoe de spotprent zich vanaf de zestiende eeuw ontwikkelde. Dit boek is uiterst bruikbaar om middels een spotprent de kleur van een bepaalde tijd te laten zien.

Ivo van de Wijdeven

De macht van het verleden. Geschiedenis als politiek wapen

Spectrum

We zijn getuigen van een periode waarin er veel geopolitieke verschuivingen zijn. De hoofdrolspelers van nu gebruiken vaak de geschiedenis om daden te verantwoorden en uit te leggen aan het volk. Hoe gebruiken ambitieuze potentaten als Poetin, Erdogan of Xi Ping het verleden als machtsmiddel? En wat leren wij hierdoor over hun diepere drijfveren?

Martijn Storms

Kaarten die geschiedenis schreven. 1000 jaar wereldgeschiedenis in 100 oude kaarten

Lannoo

Een prachtig geïllustreerd boek met de meest fantastische kaarten. Goed bruikbaar om meerdere tijdvakken in kaart te brengen. Van het vroegmiddeleeuwse wereldbeeld van de heilige Isidorus van Sevilla naar een nazikaart van Warschau met de contouren van het joodse getto en een Chinese propagandakaart uit 2013. Leuk om samen met leerlingen het wereldbeeld van vervlogen tijden te ontdekken.

Stemmen

De stembus is gesloten. De winnaar wordt traditiegetrouw bekendgemaakt op het VGN-congres op 17 maart 2023 in Fort bij Vechten in Bunnik.

Advertentie