In 1866 is er in Dordrecht een dodelijke cholera-epidemie, een ziekte met veel braken en heftige diarree. Op de plattegrond zie je een voorstel voor het dempen van de grachten van Dordrecht.

Epidemie
‘Nog versch liggen de treurige zomerdagen in ieders geheugen, toen na eene afwezigheid van vele jaren de vreeselijke cholera zich weder in onze stad vertoonde.’
Zo schrijven de leden van de Commissie van Hulpbetoon in hun eerste jaarverslag van 1866. Al snel word het de Cholera Commissie genoemd.
Plan
Uit onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers (ongeveer 430) vallen rondom de binnengrachten van de stad. Dit water wordt zowel als open riool als voor drinkwater gebruikt en vormt een belangrijke bron van besmetting. Duidelijk is dat er iets moet gebeuren; in hoog tempo worden grachten gedempt en wordt er riolering aangelegd.
‘Krijg de klere’
De uitdrukking ‘krijg de klere’ herinnert aan de cholera, want het woord ‘klere’ komt van ‘kolere’, zoals cholera toen vaak genoemd werd.
Creolin
Er vallen niet alleen veel slachtoffers in de grote steden. Ook de dorpen rondom Dordrecht blijft de ramp niet bespaard. Tijdens de cholera-epidemie delen sommige gemeenten levensmiddelen en andere artikelen uit. Enkele plaatsen richten speciale ziekenzalen in voor choleralijders en soms worden er ‘geneesmiddelen’ ter beschikking gesteld. Een van die middelen is Creolin, dat ook nu nog verkrijgbaar is. Het is een donkere siroop die bekend staat als een bijzonder krachtig desinfectiemiddel.