Uit de Leeuwarder Courant, vrijdag 12 februari 1825:
Omtrent de toestand in de Grietenij Hemelumer Oldephaert is ons het volgende geworden:
Door de doorbraak der zeedijk, tussen Workum en Hindelopen, levert het Workumer Nieuwland een akelig en zielverscheurend schouwspel op. Alles is aldaar eene zee. Van de boerenwoningen, zijn er voor het minst vijf door het geweld van het water ingestort en weggesleept.
De doorbraak in de oude zee- of slaperdijk, waardoor de gehele provincie voor eb en vloed ligt, en die ruim tweehonderd rijnlandse voeten wijd en zesendertig voeten diep is (…) de geheele grietenij van Hemelumer Oldephaert en Noordwolde en een deel van Wijmbritserdeel onder water gezet. De ingezetenen zijn op de daken hunner woningen gevlucht, en van daar met veel gevaar afgehaald. Have en vee is voor het merendeel verloren; overal is het met dood vee en huisraad bezaaid. In het dorp Hemelum is de kerk in gereedheid gebracht, om mensen en vee onder dak te brengen – alreeds zijn aldaar vele mensen en meer dan twaalfhonderd koeien geborgen. De ellende in deze ommestreken is ten top; aan vele noodwendigheden is er gebrek, in het bijzonder aan voeder voor het vee en zoet water.
Toelichting
De Watervloed vond plaats op 4-5 februari 1825. Dit is een vergeten watersnood, maar was de grootste natuurramp van de 19e eeuw in Nederland. Ook Friesland werd toen zwaar getroffen. De overstromingen waren qua omvang en impact te vergelijken met de latere en bekendere ramp van 1953 in Zeeland.