Dr. Strehier beschrijft de Europese eetgewoonten op Java omstreeks 1830
Men gaat hierna (na de middagrust) het middagmaal houden in de aan de tuin grenzende galerij, waar men tevens de ogen en de neus hoopt te plezieren. Men begint de maaltijd zelden met soep, en zet liever in de eerste plaats wat rijst met kerrie en sambal neer, aangezien de prikkeling van deze bijvoegsels niet minder nuttig voor de maag dan aangenaam voor het gehemelte wordt geacht. Warme soep zou die maar verslappen. (…) Men dient de meeste spijzen tegelijk op, en wel in fraai wit porselein, en niet veel op ieder schaaltje. (…) Men is ruim voorzien van bedienden, mans- en vrouwspersonen, en niemand hoeft de toediening van het ene of andere gerecht af te wachten, maar kiest voor en na uit de twintig tot vierentwintig schotels die welke hem aanstaan. Elke aanzittende heeft een kleine kristallen of porseleinen vaas met fris water voor zich staan om dikwijls handen en mond te kunnen reinigen en verfrissen.