Journalist Herbert Croly schrijft in zijn boek The Promise of American Life uit 1909:
Het is nog maar een generatie geleden dat men ervan uitging dat het je eigen schuld was wanneer je arm was en in behoeftige omstandigheden verkeerde, omdat het Amerikaanse systeem de burger alle denkbare mogelijkheden biedt om zijn situatie te verbeteren. Tegenwoordig beginnen ontevredenen hun armoede echter te wijten aan het onrechtvaardige politieke en economische systeem. In die opvatting worden zij gesteund door opruiende elementen. (…)
We moeten het idee loslaten dat de Amerikaanse belofte automatisch zal worden vervuld. (…) Het is namelijk juist door het oude Amerikaanse vertrouwen in vrijheid voor het individu dat een ongewenste opeenhoping van rijkdom is ontstaan. (…) Het is zeker niet zo dat ik vind dat de samenballing van economische macht alleen maar negatieve gevolgen heeft. (…) De zeer rijken hebben hun land goed gediend. Het is echter niet minder waar dat de corruptie in het bestuur, bepaalde fouten in de economische structuur en de juridische basis voor zekere economische voorrechten gezien moeten worden als negatieve gevolgen van de opeenstapeling van grote rijkdom bij individuen en bedrijven. (…)
Dit probleem is niet aan te pakken door individuen of door een samenwerking van individuen. Het moet worden opgelost door ons democratische systeem en die oplossing moet hoofdzakelijk worden gevonden door onze nationale regering.