Terugblik krakersactie 1981

In 2017 wordt in het televisieprogramma De Reünie met krakers teruggekeken op de Piersonrellen in Nijmegen, een krakersactie in 1981. Een fragment uit het programma:

In 2017 wordt in het televisieprogramma De Reünie met krakers teruggekeken op de Piersonrellen in Nijmegen, een krakersactie in 1981. Een fragment uit het programma:


Mattie (kraker): “Mensen stonden jaren op de wachtlijst voor een huisje. Er werd volop gespeculeerd met leegstaande panden. En dat je dan huizen gaat afbreken om een parkeergarage te bouwen, terwijl er een paar honderd meter verderop nog één leegstaat, dat was eigenlijk ondenkbaar.”


Patrick (presentator): “Met wat dachten jullie je te verdedigen, wat hadden jullie allemaal in gedachten, Nico?”


Nico (kraker): “Nou ja, toen Jos (een kraker) inderdaad bij ons kwam met het plan voor de Piersonstraat1, toen was voor ons eigenlijk wel duidelijk: wij gaan een nieuwe stap zetten en dat we de confrontatie ook echt aan willen gaan. We hebben dat ook stap voor stap heel goed voorbereid.”


Patrick (presentator): “Maar is dat dan met stenen, molotovcocktails2, hoe ver wouden jullie gaan?”


Nico (kraker): “Nee, molotovcocktails daar was toen geen sprake van. Maar de barricades die we gingen opwerpen, dat zou de eerste verdedigingslinie moeten zijn en we zouden ons niet weg laten slaan door de ME3.”


noot 1 In de Piersonstraat zouden woningen worden gesloopt om plaats te maken voor een parkeergarage.
noot 2 Een molotovcocktail is een met brandbare stof gevulde fles die wordt ontstoken en als bom wordt gebruikt.
noot 3 ME is de mobiele eenheid, een eenheid van de Nederlandse politie met als taak de bestrijding van verstoring van de openbare orde.

Advertentie