Toespraken van politici over Vietnam

De volgende vier fragmenten zijn afkomstig uit toespraken van verschillende politici:

Fragment A

”Twee van onze fregatten werden op volle zee, ongeveer 65 mijl uit de kust van Vietnam, aangevallen door een aantal torpedoboten die een aantal torpedo’s afvuurden. Gezien het feit dat deze Noord-Vietnamese aanval op Amerikaanse oorlogsschepen op volle zee niet is uitgelokt, heb ik opdracht gegeven tot onmiddellijke luchtaanvallen op de vier torpedobootbases.”

Fragment B

”Strategische nederzettingen zullen worden opgericht in die gebieden waar de veiligheid voor de bevolking voldoende is gewaarborgd. Gevechtsnederzettingen zullen worden gebouwd in gebieden waar de Vietcong nadrukkelijk aanwezig is en de macht in handen heeft, of in gebieden die voortdurend worden bedreigd door de Vietcong.”

Fragment C

”Het verdedigen van de vrijheid is een zaak van iedereen, niet alleen van Amerika. Het is met name de verantwoordelijkheid van het volk dat zijn vrijheid bedreigd ziet. Onder de vorige regering is de oorlog in Vietnam veramerikaniseerd. Deze regering zal het streven naar vrede vietnamiseren.”

Fragment D

”Laat ons snel opstaan! Landgenoten in het hele land, sta snel op! Bundel jullie krachten eensgezind om de Japanners en Fransen ten val te brengen. Moge de Vietnamese revolutie overwinnen! Moge de wereldrevolutie overwinnen!”

Advertentie