Uit het dodenboek van Anhai

Afbeelding uit het ‘dodenboek’ van Anhai, circa 1100 voor Christus een belangrijke priesteres in het tempelcomplex in Luxor. Rijke, hooggeplaatste Egyptenaren namen een dergelijk ‘boek’ (een papyrusrol) mee in hun graf; er stonden onder andere afbeeldingen op van het leven dat de overledene in het hiernamaals verwachtte.

Toelichting
Deze illustratie uit het dodenboek van Anhai toont belangrijke scènes uit het dagelijks leven dat men verwachtte voort te zetten in het hiernamaals. In het bovenste gedeelte zien we landbouwactiviteiten waaronder het oogsten van graan (links) en een figuur die een offer presenteert aan een zittende godheid of ander belangrijk figuur (rechts). De hiërogliefen rondom de afbeelding bevatten waarschijnlijk gebeden of instructies voor het leven na de dood.

In het onderste gedeelte zijn twee scènes afgebeeld waarin figuren ploegen met behulp van ossen. Deze landbouwactiviteiten symboliseren de vruchtbaarheid en het welvarende bestaan dat Anhai in het hiernamaals verwachtte.

Dodenboeken zoals deze waren essentiële grafgiften voor de elite, omdat ze religieuze teksten en afbeeldingen bevatten die de overledene zouden helpen bij de reis naar en het verblijf in het hiernamaals. Dit specifieke exemplaar, dat dateert uit ongeveer 1100 v.Chr., weerspiegelt Anhai’s hoge status als priesteres in het tempelcomplex van Luxor en haar verwachtingen van een voorspoedig leven na de dood.

Advertentie