Veldartillerie op de Doesburgerheide

Foto van een 10-span op de Doesburgerheide uit 1925

Toelichting

Met de komst van het garnizoen naar Ede in 1906 veranderde de natuur ingrijpend. De heide werd vanaf dan intensief gebruikt voor oefeningen. Boeren in de omgeving waren blij met de mest die de paarden van de Rijdende Artillerie en Cavalerie leverde.

André M.C. Hartgers over deze foto:

Op maandag 12 januari 1925 werd door de Veldartillerie op de Doesburgerheide het rijden met een zogenaamde versterkte bespanning geoefend. Het was een zuiver toeval dat deze foto door mijn grootvader werd gemaakt. Het maken van foto’s was in die tijd vrij kostbaar en alleen interessant als er veel mensen op stonden. Alleen dan kon je als fotograaf de gemaakte kosten er uit halen en er ook nog wat aan verdienen. Er werd hem echter door de kapitein der Veldartillerie, H. Keppel-Hesselink, benadrukt dat er iets bijzonders ging plaatsvinden op de Doesburgerheide, iets dat het nemen van enige foto’s meer dan waard was. Deze kapitein was later (tussen 1926 en 1939) de commandant van de School Reserve Officieren Bereden Artillerie. Met veel overtuigingskracht lukte het hem om Hartgers zo ver te krijgen dat hij mee ging.

Aangekomen op het oefenterrein zag hij slechts 8 militairen met een 10-span (bespanning van 10 paarden) met daarachter een 7-Veld vuurmond. Hij maakte wat foto’s en enigszins geïrriteerd vertrok hij huiswaarts. Verdiensten zaten er deze dag niet in, zo dacht hij. Hoe anders mocht het lopen. Achteraf bleek dat hij voor die tijd een zeer bijzondere actiefoto had gemaakt. Van het 10-span zijn, vooral door de in Ede gelegerde militairen, een groot aantal foto’s gekocht. Later liet hij er zelfs briefkaarten van maken. Ook in de etalage van mijn grootvader hing destijds een vergroting van dit bijzondere 10-span. Over de locatie: de Doesburgerheide, een destijds ongerept heidegebied ten noordwesten van de Driesprong, globaal gelegen tussen de Zonneoordlaan, Peteweg en Hessenweg.

Advertentie