Commissie Wereldgeschiedenis

Groepsfoto eerste bijeenkomst wereldgeschiedenis in de klas 2014

De Commissie Wereldgeschiedenis heeft als doelstelling meer wereldgeschiedenis de klas in te krijgen. Wij zijn van mening dat het huidige geschiedeniscurriculum erg Nederland- en Europacentrisch is. Geschiedenisonderwijs moet bijdragen aan bestaansverheldering, en daarom is het juist in deze tijd belangrijk dat leerlingen de Nederlandse en Europese geschiedenis in een wereldhistorische context kunnen plaatsen.

De commissie is zich er van bewust dat onderwijsvernieuwing begint bij de docent. Daarom organiseren wij drie maal per jaar bijeenkomsten voor geïnteresseerde docenten waarbij wij steeds aandacht besteden aan de volgende aspecten:
* Kennisontwikkeling door middel van het bespreken van wetenschappelijk werk en het uitnodigen van gastsprekers;
* Het verzamelen en delen van best practices, en het lesmateriaal (online) beschikbaar maken;
* Het voeren van discussie over de plaats van wereldgeschiedenis in de klas;
* Het voeren van discussie over, en het doen van voorstellen voor het geschiedeniscurriculum.

De bijeenkomsten in 2021 worden gehouden in Utrecht op de volgende data:
– Woensdag 10 februari 2021 –> Online
– Dinsdag 11 mei 2021 –> Online
Woensdag 6 oktober 2021 –> Vervalt


Leden van de kerngroep
mail: commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com

MarianHeesencommissie wereldgeschiedenis
Krisvan der Heijkantcommissie wereldgeschiedenis
Antheun Janse commissie wereldgeschiedenis
Joke Noordstrand commissie wereldgeschiedenis
Pim Renou Bestuur VGN, commissie wereldgeschiedenis
Nicolevan der Steencommissie wereldgeschiedenis

Terugblik bijeenkomsten 2021:

De bijeenkomst historische epidemieën 10 februari 2021 is opgenomen.
Deze opname is door omstandigheden helaas van mindere kwaliteit.

11 mei 2021 – thema ‘De Oost’

Dinsdag 11 mei was er weer een mooie wereldgeschiedenis bijeenkomst van de Vereniging van Geschiedenisdocenten Nederland (VGN). Wij hebben wederom gekozen voor een digitaal en ingekort programma om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken.

Deze keer hadden we een primeur: Docent Jazzy Taihuttu en impact producer Ariadne Asimakopoulos van New Amsterdam Film Company lieten ons een exclusief voorproefje nemen van De Wereld van de Oost, het educatieve programma bij de nieuwe speelfilm De Oost. Deze film van bekroond regisseur Jim Taihuttu (Rabat, Wolf) volgt een Nederlandse soldaat in 1946 tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Deze groots opgezette productie zal deels het beeld bepalen van een nieuwe generatie leerlingen over deze periode.

Pas twee dagen na de bijeenkomst ging De Oost in première in de bioscoop en bij Amazon Prime. Onder embargo kregen wij tijdens de workshop toch al toegang tot de uitgebreide educatieve omgeving bij de film: De Wereld van De Oost. Er was de mogelijkheid om tijdens de workshop zelf met het materiaal te werken en vragen stellen aan de makers ervan: Hoe ga je om met omstreden geschiedenis in een educatieve setting? Hoe laat je meerdere perspectieven spreken in de film en het lesmateriaal?