Kleio Klasseprijs 2016

In 2015 zijn er weer duizenden historische boeken verschenen. Boeken die handelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, jaartallen, gezagsdragers en politieke gebeurtenissen. Om uit deze enorme berg de boeken te filteren die uw lessen (nog) beter maken, heeft de Kleio-redactie een selectie gemaakt. Deze boeken zou u eigenlijk gelezen zou moeten hebben. Niet omdat wij het zeggen, maar omdat u met deze boeken uw leerlingen kunt raken met spannende verhalen en nieuwe inzichten. Net als vorig jaar (winnaar Annemieke Houben met Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw) kunt u weer meebeslissen wie de Kleio Klasseprijs wint.

De genomineerden

Jan Pieterszoon_CoenJur van Goor
Jan Pieterszoon Coen. 1587-1629. Koopman-koning in Azië

Een biografie die staat als een huis! In elk geschiedenisboek komt J.P. Coen voor en vaak zorgt deze gouverneur-generaal voor een discussie. Is de man nou een held of een schurk? Van Goor heeft een goed leesbaar boek geschreven waar veel anekdotes uit zijn te halen. Het belangrijkste is dat de biografie over Jan Pieterszoon Coen aan leerlingen duidelijk maakt wat ‘historisch redeneren’ precies inhoudt, namelijk waarom dacht men toen zo en wat heeft er voor gezorgd dat dat veranderd is?

 

Te-vuur-en-te-zwaard-Olaf-van-NimwegenOlaf van Nimwegen
Te vuur en te zwaard. De militaire ontwikkeling van Europa, 1315-1914.

Een boek dat de militaire ontwikkeling laat zien vanaf de onbekende slag aan de Morgarten (waar slechts een aantal bewapende Zwitsers aan mee deden), via de periode van de huursoldaten en de staande legers tot en met de ‘ijzer en bloed’-gevechten in de twintigste eeuw. In het boek worden niet alleen de belangrijkste legeraanvoerders genoemd, ook worden de verschillende wapens getoond met behulp van tekeningen en foto’s. Een boek om doorheen te bladeren, boordevol informatie.

 

Vet oud! Legendarisch COVwt def.inddRichard  Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer
Vet oud! Legendarisch. Bekende en onbekende mythen, sagen en legenden voor jongeren in 25 verhalen.

In Vet Oud! gaat het over onder andere Sinbad de zeeman, Jack the Ripper en andere mythische figuren. Zijn die mythen verzonnen, of schuilt er een kern van waarheid in? Lees eruit voor of laat leerlingen zelf lezen. Geschiedenisverhalen op hun best.

 

van der Woud - De nieuwe mensAuke van der Woud
De nieuwe mens. De culturele revolutie in Nederland rond 1900.

Auke van der Woud schetst in De nieuwe mens een panoramisch beeld van Nederland rond 1900. In kleine, compacte hoofdstukken laat de auteur zien dat in die tijd een culturele revolutie begon die ons leven nu nog vormgeeft. Een boeiend boek!

 

U kunt stemmen tot 3 maart 2016. De winnaar word bekendgemaakt op het VGN-congres.