Hongersnood in de wereldgeschiedenis

Woensdag 11 mei is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis. Het programma van de avond wordt verzorgd door de volgende geweldige sprekers.

Ingrid de Zwarte, universitair docent aan de Universiteit van Wageningen en schrijver van het boek ‘De Hongerwinter’ (2019). Momenteel is zij onderdeel van een onderzoeksteam dat vergelijkend onderzoek doet naar hongersnoden in Europa in de 20ste eeuw en stelt zij de vraag: Hoe uniek Nederlands was De Hongerwinter als je hem vergelijkt met ervaringen in andere landen?   

Docent Antheun Janse presenteert het project onderwijssamenvattingen van wereldhistorische literatuur, speciaal geschreven voor geschiedenisdocenten die op zoek zijn naar primaire bronnen, quotes en weetjes om te gebruiken in de klas. Hij presenteert o.a. zijn recentste onderwijssamenvatting van het boek ‘Grensland: Een geschiedenis van Oekraïne’

We eindigen de avond met een groepsdiscussie over de vraag: Is de nieuwe historische context ‘China 1842-2001’ een voorbeeld van wereldgeschiedenis of van nationale geschiedenis? We zijn benieuwd naar ieders ervaringen uit de praktijk en wisselen didactische tips uit.

Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is woensdag 11 mei in de opleidingsruimte Utrecht, Mariaplaats 3. De inloop met broodmaaltijd is om 18.00 en het programma duurt van 18.30 tot uiterlijk 21.00 uur. Toegang is gratis.

Meld je vooraf aan via commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com. Hopelijk tot dan!