Op donderdag 15 februari 2018 organiseert de Atlantische Commissie haar jaarlijkse onderwijsconferentie in het Academiegebouw in Utrecht. Het thema van de nascholingsdag is dit jaar:

De toekomst van het Europese project: Alle Menschen werden Brüder?

Met het Europese verkiezingsjaar 2017 achter de rug halen velen in Europa opgelucht adem. Zo zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in zijn Staat van de Unie op 13 september jl.: “Europa heeft de wind weer in de zeilen.” Maar is dit optimisme wel terecht? Overeenstemming onder de lidstaten over de toekomstige koers van de Europese Unie (EU) is namelijk ver te zoeken. Ook verlopen de onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk moeizaam en zijn veel Europese burgers nog altijd niet overtuigd van het nut van de EU.

De conferentie behandelt aan de hand van diverse case studies een aantal trends in Europa. Onder meer de euroscepsis in het Verenigd Koninkrijk, het populisme in Oostenrijk en het opvlammende regionalisme in Spanje komen aan bod. Tevens is er aandacht voor de ambities van de nieuwe Frans-Duitse as en de Nederlandse opstelling ten aanzien van het Europese project.

Het ochtendprogramma bestaat uit een viertal plenaire lezingen. In de middag zijn er decentrale workshops en lezingen waar mogelijkheden worden aangereikt voor toepassing in de les. Zo is er onder meer een workshop over ’70 jaar Marshallplan’, de lesmodule die de Atlantische Commissie recent heeft gepubliceerd, over de rol die het Marshallplan speelde bij de Europese eenwording.

De deelnamekosten bedragen € 135,- per persoon. Komt u met een collega dan betaalt u samen € 250,-. (Voltijd) studenten in opleiding tot docent betalen € 25,-.

Het programma is te vinden op www.atlcom.nl/onderwijs Hier kunt zich ook aanmelden (tot 7 februari 2018).