Voor de tiende keer organiseren de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, VGN de vmbo-conferentie, ditmaal met de drie themalijnen:  Staatsinrichting, Koude Oorlog en vakdidactiek. Per thema is er een inhoudelijke lezing en kan er gekozen worden uit didactische workshops. Er wordt ook aandacht besteed aan de nieuwe syllabus en het gewijzigde examen Geschiedenis vmbo, dat ingaat in 2018.

Doelstelling

De jaarlijkse vmbo-conferentie is erop gericht u te voorzien van tips en concreet lesmateriaal zodat u de geschiedenislessen goed kunt laten aansluiten op het examenprogramma en leerlingen goed voorbereid zijn op het examen. In alle lezingen en workshops krijgt u tips en materiaal dat aansluit bij het examenprogramma.

Datum: vrijdag 3 november 2017 van 10.00-16.00 uur op de Uithof, Utrecht
Kosten: € 220 euro (incl. drinken, lunch, borrel, werkmateriaal en nascholingscertificaat)
Opgave: Meer informatie en opgave vanaf medio augustus via website: www.uu.nl/geschiedenisendidactiek

Lezingen en workshops

Lezingen: De studiedag wordt geopend met een lezing van Ad van Liempt. (Journalist, schrijver en tv-programmamaker). Daarna kan er gekozen worden uit drie inhoudelijke lezingen: een interactieve lezing door Rik van der Elst over Staatsinrichting, Jaap Patist over burgerschap en geschiedenis en Huub Kurstjens en Gerard Rozing over het gewijzigde examen en de nieuwe syllabus.

Na de lunch wordt een aantal workshops aangeboden. Zoals: Jan de Vries met werkvormen voor ‘Muziek tijdens de Koude Oorlog’; ‘Gamification om historisch inzicht te creëren’ door Koen Henskens; Hanneke Tuithof: werkvormen en staatsinrichting; Jan Wolter Smit over nieuwe media en geschiedenis; Gerard Rozing en Huub Kurstjens over vragen maken aan de hand van de aangepaste syllabus. Daarnaast workshops door EUROCLIO, Movies that Matter en de Anne Frank Stichting. De studiedag wordt afgesloten met een lezing van Maarten van Rossem.