Door historische foto’s te koppelen aan historische gebeurtenissen of begrippen, leren
leerlingen beeldbronnen te analyseren en de verbinding te leggen met hun eigen kennis.
Lukt het hun door goed samen te werken de juiste koppelingen te maken?
Keuzes maken in een periode van grote veranderingen is van alle tijden en werelddelen. In deze opdracht gaan leerlingen zich daarin verdiepen middels een toegankelijke en speelse werkvorm.
Een interviewgesprek voeren met Napoleon (of een ander historisch persoon). Op basis van de uitkomst uit dit interview en de geselecteerde primaire bronnen van de docent trekken leerlingen een conclusie.
De leerlingen zijn al een tijd bezig met de examenstof en zijn er misschien wel klaar mee. Hou ze bij de les door hun kennis op een originele manier te testen. Niet met een toets of presentatie, maar met een escaperoom. Een waarvoor kennis over het eindexamenonderwerp nodig is om te kunnen ontsnappen uit het geschiedenislokaal.
Vanaf 1873 begon een nieuw hoofdstuk in de Nederlandse koloniale geschiedenis, de contracttijd (1873-1920). Contractarbeiders werd uit alle werelddelen geworven en met name mannen en vrouwen uit India spanden in aantallen de kroon.
Kleio redacteur Lisa Oskamp maakte bij haar arikel ‘Het passagiersschip ms Oranje. Geschiedenisbeleving rond een vervoersmiddel’ een praktische opdracht ‘tentoonstelling ontwikkelen’