Narratieven in de wereldgeschiedenis

Woensdag 28 februari is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis van de Vereniging voor Geschiedenisdocenten Nederland (VGN). Het thema van de avond is ‘narratieven in de wereldgeschiedenis’.

Onze eerste spreker is Tina van der Vlies. Tina is universitair docent geschiedenis aan de EUR. Ze is gepromoveerd op een onderzoek naar de omgang met nationale geschiedverhalen in Nederlandse en Engelse schoolboeken. In 2022 verscheen haar boek Echoing Events. Hoe komt het dat nationale geschiedverhalen vaak zo krachtig zijn en bijna immuun lijken voor verandering? Als we met een wereldhistorische blik naar nationale geschiedverhalen kijken zien we internationaal veel overeenkomsten tussen deze “unieke” verhalen. Door in te zoomen op deze transnationale verhaalstructuren krijgen we een duidelijker beeld van internationale tradities, geschiedenissen en machtsstructuren.

Daarna neemt Ron Schuijt ons mee in zijn Drawing History comic. Ron maakt webcomics en stripboeken over allerlei onderwerpen uit de wereldgeschiedenis. Zijn strips verschenen in zowel het Engels als in het Nederlands. Hij gaat ons vertellen hoe hij hiertoe is gekomen en tegen wat voor problemen hij aanliep in het proces. Welke verhalen kies je? Wat zouden historische personen echt gezegd kunnen hebben? Kortom, hoe verbeeld je het verre verleden?

We sluiten af met een korte workshop door Lies van der Werf. Lies heeft onderzocht hoe docenten het Indonesische perspectief en Indonesische actoren een grotere plek kunnen geven in het verhaal van het ontstaan van de staat Indonesië. Zij zal ons meenemen in een  werkvorm die gelijk te gebruiken is in de klas. 

Vanaf 18:00 kunt u binnenlopen. Er staat een eenvoudige maaltijd klaar. Om 18:30 begint de eerste lezing. Het programma duurt tot uiterlijk 21:00. Meld je aan via het aanmeldformulier hieronder. Mocht je je hebben aangemeld maar onverhoopt toch niet kunnen, dan vinden we het fijn als je dat even laat weten door een e-mail aan commissiewereldgeschiedenis@gmail.com.

Inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Betaalmethode*