Rusland in de wereldgeschiedenis

Woensdag 8 februari is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis van de VGN. Tijdens de bijeenkomst beantwoorden we de vraag: Welke invloed hebben de wereldgeschiedenis en de historische relaties van Rusland op de Russisch-Oekraïense oorlog?

De Russische president Vladimir Poetin en de Indiase premier Narendra Modi in 2021.

Onze sprekers van de avond zijn Hubert Smeets en Carolien Stolte:

Hubert Smeets is historicus en journalist. Hij werkte als journalist voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad, o.m. als correspondent in Moskou en lid van de hoofdredactie. In 2015 verscheen zijn boek ‘De wraak van Poetin’. Hij is medeoprichter van Raam op Rusland, de denktank die informatie verzamelt en het debat aanzwengelt over het nieuwe Rusland van na de Koude Oorlog.

Er zijn allerlei ideeën over de oorzaken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. In een artikel in het Historisch Nieuwsblad stelde Smeets dat de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in feite een dekolonisatieoorlog is. Deze onverwachte invalshoek was voor de commissie Wereldgeschiedenis om Hubert Smeets uit te nodigen. In zijn lezing zal hij de strijd tussen Rusland en Oekraïne in het wereldhistorisch perspectief van kolonialisme en dekolonisatie plaatsen.

Carolien Stolte is universitair docent en directeur onderwijs aan de universiteit van Leiden. Haar specialisme is in de geschiedenis van Zuid-Azië in regionaal perspectief. Zij is hoofdredacteur van het tijdschrift Itinerario over ‘global interactions’ in de geschiedenis en de boekenserie Global Connections. Daarnaast was zij vier jaar bestuurslid bij de World History Association en in 2020 ontving zij een Early Career Award van de KNAW.

Tijdens haar lezing zal Carolien Stolte vertellen over hoe de band tussen India en Rusland sinds de Koude Oorlog de Indiase respons op het huidige conflict rond Oekraïne mede bepaalt. Daarnaast zal het gaan over hoe de historische relaties tussen Aziatische landen als Pakistan, India en China hun positionering t.o.v. Rusland in het conflict bepalen.

De bijeenkomst is woensdag 8 februari in INBC opleidingsruimte Utrecht, Mariaplaats 3. De inloop met broodmaaltijd is om 18.00 en het programma duurt van 18.30 tot uiterlijk 21.00 uur. Wel vragen we €4,50 bijdrage voor het eten. Bij vragen kunt u een mail sturen naar commissie.wereldgeschiedenis@gmail.com.

Opgeven en betalen kan via het formulier onderaan deze pagina.

Inschrijven