Suriname in de wereldgeschiedenis – Uitverkocht

Woensdag 27 september is de nieuwe bijeenkomst van de commissie wereldgeschiedenis van de Vereniging voor Geschiedenisdocenten Nederland (VGN). Tijdens deze avond komen sprekers vertellen over Suriname in wereldhistorisch perspectief.

Hindostaanse contractarbeiders in Suriname omstreeks 1900.

Het kolonialisme ging gepaard met wereldwijde migratiestromen. Het bekendste voorbeeld hiervan is de massale gedwongen migratie van Afrikanen voor slavernij in de Amerika’s. Minder bekend is de komst van duizenden mensen uit Brits-Indië naar o.a. Suriname, nadat daar de slavernij was afgeschaft. Ruben Gowricharn publiceerde dit jaar samen met Jaswina Elahi ‘Ongehoord ongezien. Hindostanen in de Nederlandse koloniale geschiedenis’. Ruben Gowricharn is hoogleraar Hindostaanse diasporastudies aan de VU en heeft tal van boeken en artikelen over Hindostanen in Suriname en Nederland op zijn naam staan.

Na 1492 kwamen veel Europeanen en Afrikanen naar Suriname, maar wie waren eigenlijk de oorspronkelijke inwoners van Suriname? Lennert van Oorschot komt ons vertellen over de precolumbiaanse geschiedenis van Suriname. Hij studeerde in Leiden Talen en Culturen van Indiaans Amerika en zal hij dieper ingaan op de archeologische en taalkundige aspecten van pre-Columbiaans Latijns Amerika. Ook vertelt hij het verhaal van twee inheemse ambassadeurs die lang geleden een bezoek brachten aan de Staten-Generaal in Den Haag.

Martha Sabajo en Leander Vermaning zijn bestuursleden van de Stichting Wasjikwa. Zij zetten zich in voor meer bekendheid en behoud van het inheemse cultureel erfgoed uit Suriname door het geven van workshops en lezingen. Ook geven zij Wasjikwa Magazine uit en strijden voor de rechtspositie van inheemsen. Tijdens de avond zullen zij ons meer laten horen en zien van het immaterieel erfgoed van de inheemse Surinamers.

Iedereen is van harte welkom. De bijeenkomst is woensdag 27 september in INBC opleidingsruimte Utrecht, Mariaplaats 3. De inloop inclusief maaltijd is om 18.00 en het programma duurt van 18.30 tot uiterlijk 21.00 uur. De kosten zijn €4,50.

DEZE BIJEENKOMST IS UITVERKOCHT, AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK.