Prentbriefkaart van het jeugdverkeerspark “De Gouverneurstuin” in Assen, bedoeld om kinderen op een speelse manier de verkeersregels bij te brengen en aan het drukke verkeer te laten wennen:
Twee Friese vrienden maken rond 1860 een rondreis door de noordelijke provincies van Nederland. Zij bezoeken de moderne textielfabriek in Veenhuizen en laten zich daar rondleiden.
Deze schoen is gevonden bij het turfsteken in Drenthe, rond 1933. De zure omstandigheden in het veen waaruit de turven werden gestoken, hebben het leer geconserveerd. De schoen is gemaakt uit een ovaal stuk runderleer en werd bij de tenen met een leren veter samengetrokken
De vondst van een bronzen voorwerp is zeldzaam in Nederland. Dat komt omdat brons kostbaar was en voorwerpen vaak werden omgesmolten of als offer werden gebruikt. Offers bracht men vaak op natte plaatsen, zoals venen, plassen en rivieren. Dit is een speerpunt.
Vuurstenen bijlen waren waardevolle werktuigen. Ze werden gebruikt voor het omhakken van bomen en het bewerken van hout. De bijl werd met hars of pek in een houten steel vastgezet.
In de prehistorie maakte men aardewerk met de hand. Behalve voor huishoudelijke doeleinden werden potten ook gebruikt als urn. In zo’n urn stopte men as van de brandstapel en crematieresten. De urn werd vervolgens bijgezet in een urnenveld.
’s Middags loop ik nog een keer door mijn ziekenbarak, van bed naar bed. Welke bedden zouden er morgen leeg zijn? Een jong meisje roept me. Ze zit kaarsrecht overeind in haar bed met wijd opengesperde ogen.